Ще свлече ли Хънтър Байдън баща си от президентския стол?

Шефът на Комисията за надзор и отчетност към Камарата на представителите Джеймс Комър, заедно с колеги, изнесе на пресконференция шокиращи данни за семейство Байдън уличаващи ги в корупция, а настоящият президент на САЩ бе обвинен в предателство на националните интереси, докато е заемал поста на вицепрезидент в мандата на Барак Обама.

Ударът, който републиканците нанесоха на настоящия държавен глава на Америка не може да бъде приет в никой случай, като част от поредното партийно боричкане.

Защото изнесената фактология не само уронва нелечимо престижа на Джо Байдън и Демократическата партия във време, в което страната е изправена пред помитане от икономическо цунами, породено от неговото управление; все по-голямо обществено недоволство, заради пандемично и реактивно разпространяваща се бедност, но е и реална възможност да изправи главата на Белия Дом пред импийчмънт.

Сега фактите:

Според републиканците от Комисията за надзор и отчетност на Камарата на представителите, семейство Байдън и неговите бизнес партньори са създали повече от 20 компании, чрез които са усвоили над 10 милиона долара от чуждестранни граждани, докато Джо Байдън е бил вицепрезидент. Данните, които Комър представи пред медиите се базират на информация изискана от четири банки, от които в отговор получил „хиляди записи“. Сиреч, информацията е проверена и удостоверена с гаранция от банковите институции.

От документите става ясно, че след като Джо Байдън е поел вицепрезидентския пост през 2009 г., че и след това, синът му, заедно с партньори са създали най-малко 15 компании, в които са получили над 10 милиона долара от компании на чуждестранни граждани.

И тук следва гвоздеят от изнесената от републиканците информация, че китайски граждани и компании "със значителни връзки с китайското разузнаване и Китайската комунистическа партия“ са им плащали, чрез дружества с ограничена отговорност.

И още, че Хънтър Байдън, чрез свой сътрудник, е получил повече от 1 милион долара от чуждестранна компания, за която се твърдяло, че е контролирана от Габриел Поповициу, „обект на наказателно разследване и преследване за корупция в Румъния“, а в същото време, Байдън – баща, в качеството си на вицепрезидент се е срещал с румънски лидери, за да обсъжда корупцията в Румъния.

Отговорът

Реакцията на Белия дом след пресконференцията може да бъде описана, като неадекватна и „как не се прави“ в подобна ситуация.

От там бяха категорични, че разследването на Комисията за надзор и отчетност към Камарата на представителите било без доказателства, и че е политически мотивирано. И допълват, че Джо Байдън никога не бил участвал в бизнес сделките на сина си.

Подобно твърдение задължително трябва да влезе в дебелите учебници по политика, че е възможно най-слабото, неубедителното и накланящо везните на разсъждение в обратна посока, защото е лишено от аргументи и е голо оправдание.

Всичко това се случва в ситуация на необявена, но течаща с пълна сила кандидатпрезидентска надпревара. Напомням, че всички социологически изследвания през последните дни сочат, че в настоящия момент, Байдън отчита сериозен срив на обществено доверие. Пък само преди месец обяви, че ще участва отново в надпреварата за Белия дом.

Дали демократите няма да се замислят, че Джо Байдън е правилният им избор?

Ще стане ясно скоро. Със сигурност републиканците няма да спрат дотук. Тепърва в новините отвъд океана ще чуваме от тях думата - импийчмънт. И то в дни на сериозни турболенции не само в американската, но и световната политика. Да, синът Байдън компрометира с миналото си настоящето и бъдещето на баща си. Но е още по-вярно, че тепърва ще се търсят виновни, които да поемат всички вини за провалите на американската политика.

А те ще стават все повече и повече!

Вижте още: