Зам. министър Моника Бийчър: Работим по закон за финансовата дигитализацияЗаместник-министърът на финансите съобщи още, че разработеният от междуведомствена група проект на Национален план за въвеждане на еврото в България е преминал обществено обсъждане и в момента се извършва обсъждане и на министерско ниво.

Водещи финансови експерти дискутираха бъдещето на сектора по време на петото издание на #NEXT DIFI 2021.

Форумът за дигитални финанси, финтех и банкови иновации, организиран от b2b Media, беше открит от заместник-министъра на финансите Моника Димитрова-Бийчър.

Тя заяви, че Министерството на финансите има водеща роля в страната и участва в преговорния процес по определяне на европейската законодателна рамка за дигиталните финанси, която се обсъжда в Съвета на ЕС.

По нейни думи има няколко законодателни пакета, по които се работи в момента – единият е за финансовата дигитализация, а другия е свързн с прането на пари. Тя припомни, че в началото на 2021 г. беше приета Националната стратегия за финансова грамотност и План за действие към нея за периода 2021-2025 г. В документа, разработен от Министерството на финансите и представители на неправителствения и финансовия сектор, има специален раздел за връзката между дигитализацията и финансовата грамотност. Предвидени са и конкретни мерки за разработване на образователно съдържание за дигитални финансови услуги и продукти.

Заместник-министърът съобщи още, че разработеният от междуведомствена група проект на Национален план за въвеждане на еврото в България е преминал обществено обсъждане и в момента се извършва обсъждане и на министерско ниво.

Българският евродепутат Ева Майдел, която е зам. председател на комисията по икономическите и паричните въпроси на Европейския парламент, отправи специално обръщение в началото на форума.

„Днес, година и половина след началото на един от най-големите истински стрес тестове за финансовата система, можем уверено да заявим, че европейските банки преминаха успешно това изпитание. Мерките, които бяха предвидени за увеличаване на капиталовите буфери, подобряването на управлението на риска и по-високата координация и прозрачност с регулаторите, наистина дадоха резултат“, заяви Майдел.

Според нея кризата в падемията е ускорила дигитализацията на икономиката. „Възниква въпросът как технологиите да оптимизират финансовия сектор – как да го направят по-леснодостъпен, но същевременно по-сигурен и устойчив“.

Тя подчерта, че има два много важни приоритета за постигането на тази цел. Единият е скоростното въвеждане на цифрово евро и интегрирането му, така че то да работи и извън еврозоната. Вторият е европейската цифрова идентичност и цифров портфейл, които да станат достъпни за гражданите на ЕС.

Майдел уточни, че един от основните принципи в работата на Европарламента по отношение на финансовите технологии, е да не се стига до свръхрегулация, която да „задуши“ икономиката и иновациите.

Вижте още: