22 години конкурс по програмиране CodeIT

Мартин Копчеве победителят в22-ротоизданиена международния конкурс по програмиранеCodeITорганизиран от Мусала Софт.ИТ таланти,официални лица,образователни и бизнес партньори и много приятели събрацеремониятапо обявяване на класирането на финала в 22-годишната история насъстезанието.Домакин нафиналния присъствен кръг е Мусала Софт, а на официалното събитие - Софийски университет Св. Клиемент Охридски.Обръщение към гостите отправиПрезидентът на Република България Румен Радев, под чиито патронаж се провежда конкурсът.

Цялото ни общество е съпричастно с успехите на нашите млади програмистиРазвитието на икономиката в днешните предизвикателни времена зависи в много голяма степен именно от високите технологии“, подчерта Президентътна Република България Румен Радев в речта си по време на церемонията и добави, че за това са необходими експерти с качества, каквито се изграждат в състезания като CodeIT

„CodeIT стартира със създаването на Мусала Софт и продължава и до днес. Това е индикативно за важността му за нас. Образованието е наша кауза, а елитното образование и състезателното програмиране са сферите, в които се чувстваме най-силни да инвестираме и подкрепяме. Те изграждат амбиция, хъс и състезателен дух, които са безценни в нашия бизнес - създаването на софтуерни продукти и услуги с висока добавена стойност с растящи изисквания за креативност, иновации, работа в непрекъснато променяща се среда и пазарен натиск“, сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт. „Новостите тази година – имаме 4 момичета на финала, което е радваща индикация за естествено създаден интерес към състезателното програмиране, без да имаме квоти или отделни задачи за тях. Имаме за първи път участие от Кения, с което държавите, до които достигаме, наближават 20.

Финално КласиранеCodeIT 2021/2022:

1.МартинКопчев - 12 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово.

2.Андон Тодоров – 12-ти клас, СМГ „Паисий Хилендарски.

3.Деница Янкова   – 11 клас в ППМГ Нанчо Попович”,  Шумен;

4.Душко Обрадович - преподавател по информатика в гимназията вСомбор, Сърбия.

5.НеманяМайски - 10 клас, гимназия "Велко Петрович", Сомбор, Сърбия.

6.Румен Михов-  12 клас, ПМГ "Атанас Радев", гр. Ямбол, възпитаник на Школа „Шикови.

7. Веселин Георгиев -състезател и програмист, който се е отдал на собствен бизнес в областта наIoT устройства иdataloggers.

8.Ния Димитрова – 11 клас в ППМГ Нанчо Попович”,  Шумен.

9.ВедранБажич  - 11 клас, гимназия "Велко Петрович" в гр.Сомбор, Сърбия.

10.Добрин Башев -възпитаник и текущ ръководител на школа по състезателна информатика в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", гр. Габрово.

11.АлександърГубица-10-ти клас, гимназия "Велко Петрович", гр.Сомбор, Сърбия.

12.Георги Петков-9-ти клас на МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна.

Класиране младежи:

1. Михаил Михалев - ученик в 8 клас в Природоматематическа гимназия "Академик Иван Гюзелев" Габрово.

2. Симона Христова - 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен

3. 
НерминИдириз- 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ "НанчоПопович", гр. Шумен

4. 
Виктор Папазов8 клас с профил математика и информатика в ППМГ "НанчоПопович", гр. Шумен

5. 
Мартин Недев8 клас в ПМГ "Акад. БоянПетканчин", гр. Хасково


Нермин
Идириз, Симона Христова и Виктор Папазовсавъзпитаници на Школа по информатика АиБ, Шумен.

Грамоти на финалистите връчихаМариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката,Добринка Благоева, директор на дирекция "Дигитализация, иновации и инвестиции" на Столична Община, кактоипатроните на конкурса.Поздравителен адрес отправи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

От 2012г.Мусала Софт кани и топ гурув състезателното програмиране, с коготофиналиститеобменят опит и вдъхновениТази година тесе срещнахасХристоВенев, България - един от златните таланти по информатика в света. Христо заема забележителното второ място в ранглистата на Международната олимпиада по информатика(IOI) на всички времена. Носител е на множество отличия, като най-знаковите - четири златни и един сребърен медал от IOI.

Почетен председател на журито от създаването на конкурса е проф.Красимир Манев - президент на "Международната Олимпиада по Информатика" /IOI/(2014-2017) и председател на инициативния комитет на Първата европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI)и неин президент.

Специални благодарности към нашитепатрони испонсори, които осигуриханаградите за финала и ни подкрепиха за реализацията на CodeITсезон 2021-2022

Спонсори:Американска фондация за БългарияАкадемия РоботикаPrestigio и Cougar Gaming за БългарияBrother Издателство „Ciela”Издателство „Жанет 45”ERP AcademyJOY Optics, Grand Optics и ZEISS(Цайс) VISION CENTERМусала СофтSpeedyСамсонайтUbisoft SofiaHyperscienceФрекълз“Аз мога тук и сега”,СТЦ ИнтерпредEdoardo Miroglio

Патрони:Българската академия на науките и Института по математика и информатика на БАН,Софийски университет „Св. Климент Охридски и Факултет поматематика и информатика, Технически университет-София и Факултет „Компютърни системи и технологииУниверситет „Ангел Кънчев“-Русе, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“- БургасСофийската математическа гимназия „Паисий ХилендарскиНационалнаприродо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов,Математическа гимназия „Баба Тонка“ - Русе,ППМГ "Акад. НиколаОбрешков" - БургасПрофесионална гимназия по компютърно програмиране и иновации-БургасТехнологично училище „Електронни системи” - София, , Школа по информатика „А&Б“ - Шумен, Школа поинформатика "Шикови"-Ямбол.

Вижте още: