Николай Бонев става Изпълнителен директор на Campus X

В новата роля, която наследява от Бойко Яръмов, той ще продължи успешното развитие на Campus X като водещ хъб за иновативни технологични компании

Campus X – водещият хъб за иновативни технологични компании в Югоизточна Европа, обяви днес, че Николай Бонев поема ролята на Изпълнителен директор от Бойко Яръмов, съосновател на компанията. В тази си роля Николай ще отговаря за разрастването на общността на Campus X, разгръщането на предлаганите решения и експанзия на операцията на нови локации. Съоснователите на Campus X Бойко Яръмов, Васил Терзиев и Светозар Георгиев ще продължат да участват в развитието на компанията и екосистемата.

„С Николай работим заедно вече над осем години, включително и от самото създаване на Campus X. Кампусът е най-мащабното по рода си начинание за България и именно в лицето на Николай и останалата част от колегите ни виждаме правилния екип, за да изведем и този бизнес до успехите на предходните ни организации. За мен тази стъпка е естествено продължение на всичко постигнато. Вярвам, че Николай допълнително ще разгърне операцията извън настоящите ѝ граници и съм уверен, че именно под неговото ръководство и със заявения интерес от нови партньори, това ще се случи съвсем скоро.“, коментира Бойко Яръмов, съосновател и доскоро Изпълнителен директор на Campus X.

Николай Бонев е професионалист с над 10 г. опит в различни финансови роли във фарма и ИТ индустрията и в компании като IBM, Telerik, Progress, AbbVie и Телерик Академия. Част е от екипа на Campus X от самото му създаване, където заема различни ръководни позиции, включително и главен оперативен директор през последните близо 3 години. В тази роля той постига забележими резултати в привличането на редица нови международни и български компании към общността на Campus X. Николай притежава бакалавър по „Финансов Мениджмънт“ от университета Салфорд в Обединеното Кралство.

„Когато се запознах с концепцията на Campus X и амбицията за технологичен хъб от ново поколение, веднага се съгласих да бъда част от създаването и развитието на тази екосистема. За четири години успяхме да развием бизнес модел, който подпомага стартиращите компании да се фокусират върху това, в което са най-добри. С опитния екип, който изградихме, сме си поставили още по-високи цели за следващата година. Амбицията ни не се ограничава само в настоящата екосистема на Campus X – искаме това, което правим, да има отражение върху цялата технологична среда в страната и в налагането на България като иновационен център на Балканите.“, коментира Николай Бонев, Изпълнителен директор на Campus X.

„Фабрика за еднорози“

Създаден от основателите на Telerik през 2018 г., от тогава до днес Campus X бележи впечатляващо развитие и разширява общността си с бързи темпове. От една сграда с близо 400 работни места през 2018 г., днес Кампусът е най-голямото пространство в България от такъв тип - включва четири сгради и 18 хил. кв. м офисно пространство, дом е на над 80 организации и разполага с капацитет от над 1500 работни места.

Една от основните мерни единици за успеха на Campus X са постиженията на членовете на общността. Сред успешните примери на компании в Campus X през последната година са финтех компанията Payhawk, която се превърна в първия български еднорог. Fite, оператор за стрийминг на дигитално съдържание, която беше придобита от американската TrillerNet във втората по големина сделка на българска технологична компания. През последния месец карго компанията за безпилотни самолети, Dronamics, се сдоби с първия лиценз в Европейския съюз за карго полети с товарни безпилотни самолети.

Вижте още: