Безплатният курс за „Дизайн и разработка на мобилни приложения на Android” приключи успешноВъв вторник, 18 юни 2014 г., се състоя финалът на курса за „Дизайн и разработка на мобилни приложения на Android”, който се организира от  Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и JobTiger с подкрепата на Samsung.

Церемонията по сертифициране на успешно преминалите обучението бе проведена в Лабораторията за иновации в сградата на Софийски университет, Факултет по математика и информатика. Сертификатите връчи Крис Чънг, изпълнителен директор на Samsung за България, а официални гости на събитието бяха Кристина Щерева, PR&CSV маркетинг специалист в Samsung, доц. д-р Димитър Биров, функционален ректор ИТ, е-управление и информационна сигурност, Нели Малакова и Веселина Светичкова, старши специалисти „Подбор“ в JobTiger.

Курсът стартира на 12 април 2014 г., като в него се включиха 20 студенти. Всички те преминаха през входящ тест за базови познания по програмиране и информатика.

В рамките на 60 учебни часа младежите получиха възможността да се учат от водещи ИТ специалисти. Сред тях са лекторите от Musala Soft – Борис Странджев,  Team Leader, Георги Цанков, Senior Software Engineer, Атанас Цанков, Software Engineer, Йордан Желев, Software Engineer и Димитър Димитров,  Senior Software Engineer както и гост лекторите Христо Митков, Senior Software Engineer в Proxiad и Валентин Бъхтев, Mobile Developer в Software Group.   Професионалистите споделиха своя опит и помогнаха на студентите да придобият нови и полезни знания, с които да надградят и усъвършенстват техническите си компетенции.

В рамките на 2 учебни часа курсистите се срещнаха и с Нели Малакова и Веселина Светичкова от JobTiger, от които научиха какво означава да имаш „меки умения“ и как се прилагат те на практика. За целта младежите се състезаваха в построяването на кула от хартия, разделени по екипи. В края на програмата те научиха и как правилно да изготвят автобиография и мотивационно писмо, с които да се представят пред бъдещия си работодател.

Като следваща стъпка от проекта, обучените младежи ще бъдат подпомогнати в намирането на работа и реализирането на пазара на труда като софтуерни специалисти от Job Tiger чрез лични консултации, персонална подготовка за интервюта и срещи с работодатели, както и с директни срещи с компании, търсещи такива специалисти.

Към момента част от курсистите вече започнаха работа в софтуерни компании, а останалите са в процес на интервюиране за позициите, към които са се насочили.

Курсът за „Дизайн и разработка на мобилни приложения на Android“ е част от партньорството на Samsung  и Софийски университет „Св. Климент Охридски” и техният съвместен проект – „Център за иновации и технологии”,   чиято основна цел е да подобрява дигиталните умения на младежите като още едно допълнително предимство за тяхната професионална реализация. Освен това, той им осигурява най-доброто обучение, благодарение на технологиите и интегрираните решения на Samsung.

На глобално ниво една от основните цели на Samsung е да се бори с младежката безработица. Всички курсове и инициативи в рамките на този център ще предоставят на младите хора свободен достъп до най-високите технологии, допълнително качествено и практическо ИТ образование. С оглед на това в идните месеци центърът ще продължи работата си, развивайки младежите и в други области, свързани с иновациите. А през следващата учебна година се очаква да се открият и нови курсове в области, в които има нужда от млади специалисти.

Вижте още: