МЕУ представи работата си по удостоверяването на машините за гласуване пред международна мисия за наблюдение на изборите

Заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов се срещна с представители на мисията за наблюдение на изборите на Бюрото за демократични институции и човешки права на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

По време на срещата бяха обсъдени основните моменти от процеса по удостоверяване на машините за гласуване за парламентарните избори на 2 октомври и представен детайлен анализ на различни технически параметри. Бяха обсъдени Методиката и избраните сертификационни критерии и стандарти, отделните технически и функционални тестове, процесите на валидиране и верифициране.


„Министерството на електронното управление прави всичко възможно, за да гарантира доверието в машинния вот и да удостовери, че софтуерът изпълнява точно функцията, за която е създаден и няма как да бъде променен. Показваме публично всяка стъпка от процеса и публикуваме цялата документация на официалната интернет страница на министерството“, увери присъстващите заместник-министър Кирилов.

Той информира представителите на ОССЕ за протеклия процес на обществено обсъждане и актуализиране на Методиката за удостоверяване на машините за гласуване, съгласно изискванията на чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс. Кирилов обясни детайлно задълженията и отговорностите на трите ангажирани в процеса институции – МЕУ, Българският институт по метрология и Българският институт за стандартизация и подчерта, че придобитият опит от процесите по удостоверяване на машините за изборите през април и ноември 2021 г., прави трите институции още по взискателни към изискванията за детайлност на процеса по удостоверяване.

„Що се отнася до достъпността на изходния код на машините, за което настояваха от някои политически партии, ние сме готови да предоставим съответната среда и технически средства това да се случи, но очакваме решението на ЦИК“- добави Кирилов.

В края на срещата представителите на мисията за наблюдение на предстоящите парламентарни изборите в България, бяха поканени да участват на всички етапи в процеса по удостоверяване на машините, както и на предстояща демонстрация по разглобяване на избрана на случаен принцип машина за гласуване. Демонстрацята ще бъде отново публична, в присъствието на медии, политически партии и неправителствени организации.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...