Нова технология на Progress свързва дизайнерите и разработчицитеProgress Unite UXе първото по рода си DesignOps решение

Progress обяви наличието на „Preview” версия на Progress Unite UX, първото по рода си решение, което свързва дизайнерите и разработчицитев процеса на създаването на приложения. Progress Unite UX се интегрира със съществуващите инструменти за дизайн, за да превърне бързо и автоматично дизайна в pixel-perfect front-end код. 

Решението е разработено от екипа на Progressв България.То беше представено за първи път на глобалната конференция за клиенти и партньори на компанията ProgressNEXT, която се проведе от 6 до 9 май във Флорида, САЩ.

UX дизайнерът е критична част от всеки съвременен екип за разработка на приложения и е необходимо да работи рамо до рамо с разработчиците. Използването на различни инструменти, обаче, води до предизвикателства в съвместната им работа. Дизайн моделите могат да варират от скрийншот до код, които разработчиците трябва да превърнат в работещ код. Резултатът често е множество итерации в работния процес и по-бавно пускане на приложението на пазара. Накрая финалното потребителско преживяване (User Experience, UX)често не съвпада с първоначално желания дизайн.

Progress Unite UX ускорява продуктивността на екипа и позволява създаването на желания UXчрез иновативен цикличен работен процес между дизайнерите и разработчиците. Решението комбинира плъгини и библиотеки към популярни инструменти за дизайн и създава насоки, в рамките на които дизайнерите могат да работят. Дизайн файловете се експортват към„MetaBridge“ файлова структура, която след това се отваря в Unite UX Studio. Там „MetaBridge“ се превежда или в Angular, или в React front-end код. Unite UX е проектиран да генерира код към редица популярни фреймуърци. 

С Unite UX дизайнерите могат да:

  • ·Използват съществуващите си инструменти за дизайн и такива по свой избор като  Sketch, Adobe XD или други. Unite UX разширява възможностите на дизайн библиотеките с Progress Kendo UIкомпонентите, както и чрез създаване на собствени компоненти, като по този начин позволява свобода на дизайнерите да изразят своята креативност. 
  • ·Работят съвместно – в цикличния работен процес изпратените дизайни и предложените по тях промени от разработчиците могат да бъдат върнати обратно в инструмента за дизайн. Така се минимизират предизвикателствата при наличието на много работни версии и  се създава консистентност. Съкращава се скъпият и времеемък процес на преглеждане и одобрение. 
  • ·Превръщат дизайна до последния пиксел в код – екраните с готов дизайн могат веднага да се трансформират в напълно функциониращи уеб приложения. След това следва свързване на данните, финална настройка на компонентите, прецизиране на разположението на компонентитеи избиране на фреймуърк, към който да се експортира дизайнът.
  • ·Избират от редица фреймуърци с първоначално осигурена поддръжка за Angular и React, а скоро се очаква да се включи и поддръжка за Vue.JS и Blazor
  • ·Надграждат в кода – разработчиците могат напълно да контролират front-endкода и бизнес логиката, за да отговарят на точните бизнес нужди

„В момента дизайнерите, разработчиците и всички останали специалисти в процеса на разработка на приложения говорят различни езици и използват различни инструменти. Тази фрагментация води до бавни итерации и загубено време, а резултатът е несъответствие между това, което е направено като дизайн, и това, което се разработва“, каза Фарис Суайс, старши вицепрезидент и генерален мениджър, Developer Tooling Business, Progress. „Unite UX разбива технологичните бариери и създава ефикасност и продуктивност. Това е първият наличен инструмент, който свързва дизайнерите и разработчиците в сплотени синергичен екип, създаващ резултати, с които всеки се гордее.“

 

За повече информация или за записване за „Preview” на продукта, посетете: https://www.progress.com/unite-ux

Вижте още: