PayPal пуска стейбълкойн, обвързан с щатския долар

Разплащателният гигант PayPal обяви, че стартира стейбълкойн в щатски долари, превръщайки се в първата голяма компания за финансови технологии, която използва цифрова валута за плащания и парични преводи.

Новината повиши акциите на PayPal с 2,66% в понеделник, отразявайки проява на доверие в затруднената индустрия на криптовалутите, която през последните 12 месеца се бори с регулаторни затруднения и скандали.


Какво е стейбълкойн?

Стабилните монети (стейбълкойни) са крипто токени, чиято парична стойност е обвързана със стабилен актив, за да се предпази от необичайна волатилност. Въпреки че съществуват от години, те все още не са успели да напреднат успешно в екосистемата за масови потребителски плащания.

Засега потребителите използват такъв тип инструменти най-вече като средство за търговия с други криптовалути, като биткойн и етер. Най-голямата стабилна монета в света е Tether, следвана от USD Coin, която се емитира от доставчика на крипто Circle.

Предишни опити на големи компании да пуснат свои стейбълкойни срещнаха яростна съпротива от финансовите регулатори и политиците. Плановете на Meta за пускане на стабилната монета Libra през 2019 г. бяха провалени, след като редица институции изразиха опасения, че това може да наруши глобалната финансова стабилност. Оттогава много държави установиха правила за управление на стабилните монети. Решенията на ЕС по този въпрос ще влязат в сила през юни 2024 г.

Какво ще представлява новият крипто актив?

Токенът на PayPal носи обозначението PYUSD и е изграден на базата на Ethereum. Потребителите ще могат да прехвърлят PYUSD между PayPal и поддържаните външни цифрови портфейли, да използват токените за плащане на стоки и услуги или да конвертират която и да е от поддържаните от PayPal криптовалути към и от PYUSD.

Стабилната монета е обезпечена с депозити в щатски долари и краткосрочни държавни облигации на САЩ и ще бъде издадена от Paxos Trust Co. Тя ще може да бъде закупена или продадена в приложението или уебсайта на PayPal на цена от 1,00 долар за 1 PYUSD. Токенът може да бъде изкупен за щатски долари по всяко време и може също да се използва за покупка и продажба на други криптовалути, които PayPal предлага на своята платформа, включително биткойн.

Според финансовата компания стейбълкойнът ще бъде достъпен за „вече голяма и нарастваща общност от външни разработчици, портфейли и web3 приложения“ и може лесно да бъде възприет от крипто борси.

Първите реакции и коментари от високо ниво са положителни

Миналия месец Комитетът за финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ придвижи законопроект за създаване на федерална регулаторна рамка за стабилни монети, която ще се съсредоточи върху правилата за регистрация и процеса на одобрение за емитенти на такъв тип токени.

В изявление този понеделник представителят Патрик Макхенри, републиканският председател на комисията, каза, че съобщението на PayPal е индикация, че стабилните монети „ще са като стълб на нашата платежна система от 21-ви век“.

„В момента сме на кръстопът да задържим Америка в челните редици на иновациите в цифровите активи. Конгресът постига значителен, двупартиен напредък по отношение на законодателството, за да гарантира, че САЩ ще ръководят финансовата система на бъдещето“, посочи той.

„PYUSD е първият по рода си, представляващ следващата фаза на щатските долари в блокчейна“, публикува Paxos на платформата за съобщения X, известна преди като Twitter.„Това е важен момент не само за Paxos и PayPal, но и за цялата финансова индустрия.“, се казва в изявлението.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...