Ултра модерен електробусОт 23-ти октомври 2015г, по улиците на град Велико Търново започва да се движи иновативен електробус.

 Електробусът, производство на фирма Chariot Motors, е ново поколение електрически автобус, който за разлика от познатите електробуси се задвижва от ултракондензаторна технология, а не от батерии.

Предимствата се изразяват в напълно чистия, не отделящ вредни емисии електробусен транспорт, допълнен от комфортното и безшумно возене – условия непостижими от конвенционалните дизелови автобуси и автобуси на природен газ.

Chariot е-бус, благодарение на своята ултракондензаторна технология, консумира четири пъти по-малък енергиен ресурс за km пробег спрямо дизеловите автобуси, което при цените на енергоресурсите в България означава около седем пъти по-ниска себестойност за km пробег.

Chariot e-bus се зарежда с електрическа енергия от една или две зарядни станции, намиращи се на последните спирки по маршрута му, което от своя страна премахва нуждата от изграждане на инфраструктура по линията.

Ултра модерен електробусС едно зареждане на ултракондензатора, което отнема около пет-шест минути, електробусът може да измине разстояние от около 30 кm, като по този начин електробусът може на практика да има неограничен дневен пробег в рамките на града.

Всички европейски столици и големи градове вече са предприели политики за въвеждане на електробуси в транспортните си схеми или за въвеждане на зони с нулеви емисии, в които ще могат да се движат само електрически превозни средства и електробуси. Тенденцията е в следващите години дизеловите автобуси и тролейбуси да бъдат изместени от въвеждането на електробусен транспорт.

Вижте още: