Министър Проданов: Засилваме рекламата на балнеотуризма в Полша

„Задълбочаваме партньорството между България и Полша, защото туристическият потенциал и на двете държави е изключително висок. Веднага след края на активния летен сезон ще стартираме кампания за реклама на здравния туризъм в Полша и да направи дестинация България целогодишна. Това е политика за държавата, бизнес възможност и здраве за хората“. Това обяви министърът на туризма Христо Проданов на брифинг след среща с държавния секретар в Министерството на спорта и туризма на Република Полша Анджей Гут-Мостови.


„През годините се наблюдаваше отлив на полски туристи, след което това се промени и миналата година имаше сериозен ръст на посещенията. По предварителни прогнози от 12 полски градове ще се изпълняват чартърни полети към Черноморието“, обяви министър Проданов и допълни, че очаква двойно увеличение на туристите.

От своя страна Гут-Мостови отбеляза, че се работи усилено за обмен на туристи между двете държави. По думите му сред полските туристи ще се рекламират българските минерални извори и очакванията са за ръст на посещенията между двете страни.

Министър Проданов и Гут-Мостови откриха Българо-полски бизнес форум и участваха в експертна среща на двете министерства в София. Държавният секретар Гут-Мостови открои възможностите пред полските туристи за почивка в България, която предлага не само добра почивка на Черно море, но има и много други богатства в други области – планините, лековити минерални води и активен туризъм, а също така много богата култура и история, което добавя съвършено допълнение на пребиваването на туристите в България.

Министър Проданов: Засилваме рекламата на балнеотуризма в Полша

Министър Проданов отправи послание към туристите от Полша, че България е сигурно и спокойно място за почивка. Държавният секретар Гут-Мостови отбеляза, че сигурността на туристите е един от фундаменталните фактори, който искаме да подчертаем, за да може туризмът в нашите две страни да бъде сигурен и безопасен.
България ще използва полския опит за въвеждане на ваучерна система за почивки. „Имаме пълно единодушие с коалиционните партньори, че ваучерната система трябва да бъде въведена у нас и действаме активно да се случи. Другата важна тема е за създаването на единна туристическа организация, защото бизнесът и държавата трябва да работят заедно, за да се постигат добри резултати. А в момента има над 200 организации в туристическия бранш“, коментира българският министър.

Сред темите на разговори на двете делегации беше и въвеждането в България на гаранционен фонд, който да обезщетява туристите при несъстояли се пътувания и почивки. Министър Проданов беше категоричен, че по време на корона кризата се е доказала нуждата от създаването на такъв, най-вече с внезапното спиране на пътуванията и при случаите, когато туроператори изпадат в затруднено положение.

Вижте още: