„Санта Марина“ Созопол откри официално летния сезон

Нашата прогноза е за различен, но успешен сезон с повече български туристи, коментират от управата на ваканционното селище

На стилна вечеря с много настроение на 4-ти юни беше официално открит сезон лято 2022 във ваканционно селище „Санта Марина“ в Созопол. Сред гостите на събитието бяха партньори на FPI Hotels & Resorts - българска хотелска верига, част от която е уникалното селище, както и представители на медиите.

„Нашата прогноза е за различен, но успешен сезон, в който очакваме основният поток от гости да бъде от българи“, коментира Марио Захариев, основател и изп. директор на „ФеърПлей Интернешънъл“, компанията зад проекта. „За първи път от две години очакваме и повече чужденци – англичани, германци, румънци, както и много българи от чужбина, които традиционно прекарват лятната си почивка по българското Черноморие, но не успяха да ни посетят през изминалите две години. Надяваме се те да се завърнат и броят им да нарасне чувствително. Има активизиране и от страна на туроператорите, въпреки че полетите до Бургас все още са по-малко спрямо годините преди пандемията. Наблюдаваме и голям интерес за покупка на имот в комплекса от страна на българи, а руските собственици все още не продават масово своите ваканционни имоти. Вторичният пазар в „Санта Марина“ е около 10%, което позволява да се поддържат цени от около 1100-1200 евро/кв. м.“

„Санта Марина“ Созопол откри официално летния сезон


Според оценката на Марио Захариев, приходите от предстоящия сезон вероятно ще бъдат съпоставими с тези от миналата година, но разходите ще са значително по-високи. В контекста на високите цени на енергоносителите, електрическите бойлери в комплекса се подменят с термопомпи, а осветлението – с LED крушки. От управата на ваканционното селище се надяват още тази година да се включат в европейски програми за енергийна ефективност. За началото на сезона са изцяло обновени ресторантите „Вива Маре“ и „Аполония“, а басейнът пред „Вива Маре“ вече е с интегриран отопляем басейн-джакузи с джетове, нови шезлонги и чадъри. Инвестицията във Вива Маре Бийч Хотел възлиза над 8 милиона лева, а в останалите ресторанти и басейни - над 2 милиона лева.

„Санта Марина“ Созопол откри официално летния сезон

С отличното си местоположение на брега, „Санта Марина“ предлага пленителна гледка към морето в съчетание с изобилие от зеленина. Ваканционното селище се състои от 80 вили с 1 500 апартамента. Част от него е модерният „Вива Маре Бийч хотел“, който спечели наградата „Сграда на Годината“ в категория „Хотели и Ваканционни комплекси“ в края на 2021 г. Градините на „Санта Марина“ разполагат с повече от 330 местни и чуждоземни дървесни и храстови видове. На разположение на гостите са 5 плувни басейна, 4 детски басейна, детски кът, спа център, медицински център, тенис корт, игрище за футбол, магазини, заведения, вътрешен транспорт с електрически автобуси, електрически станции за зареждане на автомобили, непосредствен достъп до 2 плажа и др.

„Санта Марина“ печели на приза „Сграда на годината“ за 2006 г. и е първият български носител на престижната световна награда FIABCI Prix d’Excellence Golden Winner от 2014 г. Ваканционното селище се управлява от FPI Hotels & Resorts с обекти в София, Созопол и Банско.

Фондът на фондовете подкрепя стартиращи компании с над 300 млн. лв


Вижте още: