Един англичанин и цял Холивуд да правят филм за Наполеон

Гледах “Наполеон” от Ридли Скот и Холивуд.

Следват главни грешки, неточности, нелогичности, непочтености, нелепа политическа коректност и откровено неуважение към зрителите:

1/ Не е вярно, че Наполеон е присъствал на екзекуцията на Мария Антоанета

2/ Не е вярно, че тя пристъпва към гилотината с развята коса. Преди да ги отведат на ешафода, осъдените били остригвани


3/ Не е вярно, че Робеспиер прави опит да се самоубие, когато го свалят на 27 юли 1794. Ген. Мерда /да, така се казвал!!/, шеф на Революционната гвардия разбил с куршум челюстта на Робеспиер и изревал “Ще те арестувам негоднико!” Робеспиер, изпратил на ешафода около 16 хил души, после сам се озовал там.

4/ Актьорът, избран за Робеспиер приличаше на дървар, което не е историческо. Робеспиер, макар че бил касапин, имал фино, изящно лице.

5/ Във филма се споменава, че Наполеон е роден през февруари 1769. /Роден е на 15 авг 1769/ Това е крайно неуважение към зрителите.

Въпреки, че Ридли Скот е получил стотици милиони за филма, той е сгрешил рождения месец на главния си герой! Недопустимо!

6/ Във филма е изцяло пропуснат Италианският поход на Наполеон, което е непростимо. Тогава изгрява всъщност световната звезда на Наполеон и не може да бъде пропуснато в разказ за него.

7/ Не е вярно, че Наполеон напуска Египет /1799/ бързо и тайно, заради изневерите на Жозефина. Причината е, че получава писма от Франция за хаоса там и пропиляването на постиженията му в Италианската кампания. Суворов разрушава завоеванията на Наполеон в Италия, а европейските монархии се канят да нападнат революционна Франция. Във филма смехотворно се внушава, че невярната му съпруга е единствената причина за отпътуването на Наполеон от Египет.

8/ Събитията на 18 брюмер, 9 ноември 1799 са неточно предадени. Режисьорът е пропуснал да подчертае ролята на Люсиен Бонапарт, брат на Наполеон и председател на Съвета на 500-те, който всъщност поставя брат си на власт.

9/ Ролята на Жозефина, която Наполеон обичал, е преувеличена. Във филма той и пише често от руския фронт и от Елба, когато вече е женен за Мария-Луиза, в която бил влюбен. Няма логика в това. Мария-Луиза не идва при него в Елба, което го наскърбява. /Там идва Мария Валевска, полската му любовница/. Вместо това според Ридли Скот, Наполеон пише сълзливи писма на Жозефина от Елба, в което няма логика.

10/ Във филма има щедри полови сцени между Наполеон и Жозефина, което е крайно неподходящо. Това ли трябва да се показва във филм за Наполеон?

11/ Не е вярно, че Уелингтън посещава Наполеон на англ кораб “Белерофон”, преди да замине за Св Елена. В предишните кадри Уелингтън нарича Наполеон vermin, т.е. гнида, гадина, което е нелогично, като се има предвид “посещението”. Всъщност Уелингтън извънредно уважавал Наполеон и казал, че само той струва колкото 40 хил души на бойното поле.

12/ От филма не става категорично ясно кой е запалил Москва в 1812 - руснаците или Наполеон. Историческата и логическата истина е, че руснаците са направили това. Обяснимо руските/съветските историци не са съгласни.

13/ На доверен разговор между Наполеон и Талейран спокойно присъства черен /!!!/ висш военен, което е нелепа политкоректност.

14/ Маршалите на Наполеон изобщо не присъстваха поименно във филма, което е крайно несериозно. За кратко се появиха Мюра, Даву, Ней, за които трябваше да отгатвам кои са.

15/ При Ватерло изобщо не беше споменат Груши, което е крайно несериозно, защото той е от главните виновници за поражението.

16/ В края на филма се подчертава, че в битките на Наполеон са загинали 3 млн души, което е вярно. Но е мн непочтено - това ли трябва да се подчертава за пълководец, за който си получил стотици милиони да правиш филм и всички главни участници са получили десетки милиони за себе си?

Иначе филмът е пищен, богат с костюми, специални и батални сцени и прекрасно визуално пресъздаване на епохата.

Холивуд е ненадминат майстор в това. Разбирам, че филмът е художествено произведение, т.е. режисьорската измислица е допустима в известна степен. И, да това не е документален филм за Наполеон. Но не може срещу стотици милиони да правиш неистинска история.

Но най-важното: Ридли Скот не е казал най-важното за Наполеон, което не знам някой западен историк да е писал. А то е: именно Наполеон направи гигантска услуга на Западния свят, защото унищожи Френската революция, най-мракобесното, кърваво събитие в историята след Октомврийската революция. Идолите на Ленин и Троцки бяха именно Робеспиер, Дантон, Сен Жуст и пр. Ако не беше успял може би сега западняците щяха да говорят на руски.

Извод: ами това е англичанин и Холивуд да правят филм за Наполеон!

На сним. "Наполеон пред Сфинкса" от Жан-Леон Жером

Вижте още: