Ефектът от забраната на въглища от Русия

Европейската комисия щяла да забранява вноса на въглища от Русия.

Чудесна новина. Това на пръв поглед изглежда малко по-безболезнено от забраната на вноса на газ, защото малко хора се топлят директно на въглища в Европа. Нека обаче видим подробностите:

1. ЕС е още по-зависим от вноса на въглища от Русия (48% от цялото потребление), отколкото от внос на газ (41% от цялото потребление). Лошо.

2. Русия е третият най-голям износител на въглища в света (184 млн. т. през 2019 г.), но водещите два са ужасно далеч, а това при въглищата има голямо значение. Освен това Индонезия и Австралия са силно обвързани с гигантския и бързо растящ Азиатско-Тихоокеански пазар. Лошо.

3. Индонезия, най-големият износител на въглища в света, забрани износа през януари, за да гарантира вътрешните доставки. Всеки момент вероятно ще го направи отново, защото международните цени летят, а местните хора там не могат да си позволят скъп ток. Лошо.

4. ЕС внася 74 млн. т. въглища от Русия през 2019 г., а тогава въглищните ТЕЦ в Западна Европа още бяха в дълбока немилост. През 2022 г. обаче работят на максимален капацитет, за да заместат мега-скъпия газ - през март например немските ТЕЦ на вносни чеврни въглища отчитат 100% скок на производството. Следователно и общото потребление в Европа е много по-високо, тоест още по-зависимо от внос от Русия. Лошо.

5. Другите три относително големи износителя около Атлантика - САЩ, ЮАР и Колумбия - имат несравнимо по-малък общ износ. Те просто не могат да заместят руските доставки. Лошо.

6. САЩ е страната с най-големите запаси в света и теоретично би могла да затрупа Европа с въглища. Обаче през последните 15 г. инвестициите във въглищни мини и транспортна инфраструктура са близки до нулата. Тоест, въглища може и да има, но те няма как да бъдат добити и транспортирани към когото и да е по света. Лошо.

7. Германия например има точно толкова запаси на въглища, колкото Индонезия. Обаче я няма на тази карта, докато Индонезия е най-големият играч в износа. Тоест, проблемът е самосъздаден и може да бъде наистина решен само с вътрешен ресурс. Много лошо.

И аз искам Путин да бъде ударен възможно най-силно и войната да свърши веднага. Ако обаче в този процес Европа си направи харакири, той няма да е най-големият губещ.

Води се гореща, а не студена война. Втората може да бъде спечелена в състезание на изтощение с икономически мерки. Истинската война обаче се печели с военни аргументи, тоест на фронта.

Вижте още: