Големите пари тихомълком се завръщат в добива на нефт и газ

Глобалната енергийна криза ясно показа огромните нужди от изобилна, надеждна и евтина енергия, тоест нефт, газ и въглища. Големите инвестиционни фондове бързо се ориентираха и започнаха да инвестират в добива. Интересен факт е, че дори т. нар. ESG, socially responsible & ethical фондове също започват масово да купуват акции на големите компании в сектора. В края на краищата мениджърите им преди всичко трябва да осигурят печалба за парите на вложителите.

Друг много добър индикатор за бума в сектора са дневните ставки на корабите на Transocean - най-големият собственик на кораби за дълбоководно сондиране за нефт и газ. Само за последното тримесечие компанията е добавила нови договори за наем на стойност $650 милиона. Клиентите й са най-вече големите играчи в сектора като Shell, Exxon, Equinor, BP и други подобни.

Deepwater Invictus например (на снимката) има нов договор за два сондажа с Woodside за $375,000 на ден. До вчера е работил на $295,000 на ден. А това е само един пример. Още в рамките на 2022 г. Transocean очаква ставки от над $400,000 на ден...

Всичко това - има и много други индикатори, разбира се - ясно показва, че големите пари вече са тръгнали към добива. Ще трябва да минат обаче няколко години на растящи инвестиции, преди добивът да нахвърли търсенето и да излезем от енергийната криза.

*не е препоръка за инвестиции

Вижте още: