Трезво за спрените доставки

Сериозно по темата, точка по точка.

1. Официалното пращане или непращане на оръжия към Украйна няма общо с доставките на газ от Русия. Има общо искането да плащаме за газ в рубли посредством механизма, който Путин обяви преди месец. Ние отказахме, ЕК миналата седмица даде уклончиво становище по темата ама май би било в нарушение на санкциите.

2. Спират сега на нас и Полша защото сега се е падало да бъде осъществено следващото плащане за доставки. Поне това се разбира от официалната информация, която е налична засега. Което предполага, че и други държави ще се окажат в тази ситуация, ако не плащат в рубли по съответния механизъм. Ще видим.

3. Поне засега ние сме в доста по-лоша ситуация от Полша от гледна точка на резерви и алтернативи за доставки. Нашият резервен капацитет е пълен на 17%, на Полша е на 76%. Полша си има собствен терминал за втечнен природен газ, ние нямаме. Полша може да усвои допълнителен капацитет от Литва, която също внася през свой терминал за втечнен природен газ.

Нашият интерконеткор с Гърция още не е готов - казват, че юни ще е завършен. Да видим.

Дори след като интерконекторът е завършен осигуряването на достатъчно газ за задоволяването на пълните нужди на България за следващия отоплителен сезон е под въпрос. Щеше да е най-сигурно, ако можехме да се възползваме от месеците преди това, за да си запълним резервите. Но уви, този кораб може би вече окончателно отплава.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...