Турция вдигна мизата за бежанската сделка с ЕСПреговарящите от турска страна са поискали от Европейския съюз да заплаща на страната по 3 млрд. евро на година под формата на помощи в замяна на усилията на Турция да забави настъпващите бежански вълни, твърдят европейски дипломати, цитирани от euobserver.

“Първо предложихме 1 млрд. евро. После се стигна до цифрата от 3 млрд. Сега турците искат тази сума да се заплаща на годишна база, за да се върнат на масата на преговорите по т.нар. Action Plan”, твърди източникът.

Турция повдига сериозно и въпроса за отпадане на визовия режим в контекста на преговорите.

“Анкара настоява за облекчен режим, макар че темата е непопулярна в много европейски държави”, коментира източникът.

Решението на Комисията няма да бъде огласено преди да се проведат парламентарните избори в Турция на 1 ноември, когато се очаква и докладът на ЕС за напредъка на страната в реформите и въвеждането на европейските норми.

Най-вероятната дата за този документ е 5 ноември 2015, но все още е възможно да има допълнително забавяне.

Според Агенция Reuters критичният тон на германския канцлер Ангела Меркел, която посети Турция, най-вероятно ще бъде смекчен във финалния доклад.

В работен вариант на документа обаче се съдържат критики към турския президент Реджеб Тайип Ердоган, заради нарушаване на медийната свобода и съдебната независимост.

Става въпрос за приетите напоследък от Анкара закони, които засягат прилагането на правото, свободата на изразяване и свободата за събиране и изцяло противоречат на европейските стандарти.

Вижте още: