Италия: политическата криза може да се отрази негативно върху икономикатаПрез изминалата седмица лидерът на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини постави под въпрос коалиционнотото правителство, ръководено от неговата партия и популисткото движение „Пет звезди“, като призова за предсрочни избори. За тази цел „Лига“ внесе предложение за вот на недоверие срещу правителството, за да провокира падането на изпълнителната власт. Сенатът обаче реши да не го проведе незабавно, а вместо това позволи на министър-председателя Джузепе Конте да се обърне предварително към горната камара на 20 август.

Решението на г-н Салвини идва след месеци на ескалиращо напрежение в двойната коалиция. От създаването си след изборите през март 2018 г. коалицията е на прага на имплозия на няколко пъти. На 7 август „Пет звезди“ гласува срещу противоречивия проект за високоскоростна линия Торин-Париж - план, одобрен от „Лига“ и опозицията - който послужи като претекст за г-н Салвини да сложи окончателен край на крехката коалиция.

Правителствената криза създаде несигурност на пазарите и доверието на инвеститорите може допълнително да се влоши по време на преговорите за бюджета за 2020 г., коментират анализаторите на Кофас. 

Политическата криза вече изтласка доходите от италианския 10-годишен публичен дълг до 1,83%, най-високото ниво за пет седмици. По-високата доходност на държавните облигации обаче ще засили уязвимостта на местните банки към суверенен риск, тъй като те държат по-голямата част от публичния дълг на Италия“, коментира Еуджен Аническу, управител на Кофас за България и Румъния.Тежестта на дълга е още по-притеснителна, тъй като италианската икономика вече е отслабена: след като влезе в техническа рецесия през четвъртото тримесечие на 2018, растежът беше нулев през първата половина на 2019 г. (тримесечното изменение на БВП беше 0,1% през първото тримесечие и 0,0% през второто). Италианската политическа криза, както и противопоставянето на г-н Салвини към европейските институции, могат да влошат доверието, което вече е нарушено от търговското напрежение и Brexit. Ако растежът се забави и ръстът на суверените се повиши, основният излишък на правителството вероятно ще бъде недостатъчен, за да предотврати увеличаване на публичния дълг.

Опитът на Матео Салвини да предизвика извънредни избори идва в момент, когато той има силна позиция на политическата сцена и е явен фаворит в анкетите, отбелязват анализаторите на Кофас. „Лига“ започна да добива позиции в регионалните избори, включително в южните региони, докато подкрепата за „Пет звезди“ постепенно намалява. Триумфът на „Лига“ на европейските избори през май потвърди тази тенденция: партията спечели 34% от гласовете, докато „Пет звезди“ спечели само 17%, което я постави на трето място. Настоящите социологически изследвания показват, че 36-38% от гласовете са за „Лига“ и това показва, че на предсрочни избори ще има абсолютно мнозинство за г-н Салвини – с или без подкрепата на други партии.

Партията „Лига“ се надява, че прекратяването на коалицията сега ще доведе до предсрочни избори в края на октомври - период, в който Италия се очаква да приеме бюджета си за 2020 г. Въпреки че предсрочните избори са много вероятни, са възможни алтернативни сценарии: първо, г-н Салвини трябва успешно да приложи вота на недоверие. Може да се появи опозиция, ако партиите се обединят срещу избори. Освен това, следващият месец може да бъде приет законопроект за намаляване на броя на законодателите, който ще отложи изборите с няколко месеца. Дори и вотът на недоверие да е успешен, избирателният календар ще остане в ръцете на президента Серджо Матарела, тъй като той единствено е в състояние да разпусне Парламента и да реши дали следващата стъпка ще бъдат нови избори или създаване на служебно правителство, с което да премине бюджета за 2020 г. Следователно, въпреки че на този етап резултатът от действията на г-н Салвини остава неясен, това може да доведе до много нестабилно правителство, което впоследствие ще трябва да състави бюджета си за 2020 г. през есента.

Вижте още: