Представители на над 20 български компании ще придружат министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на работното му посещение в Китай в периода 6-10 юни. По време на посещението си в Китай министър Стойнев ще се срещне с министъра на търговията на Китай г-н Гао Хучън, както и с други висши представители на китайското правителство и големи китайски компании в сферата на енергетиката, строителството, леката промишленост и туризма.

На 8 юни в град Нинбо министър Стойнев ще участва в министерската конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа. Ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между европейските страни и Китай, както и разширяването на търговския стокообмен, увеличаването на съвместните инвестиции и сътрудничеството в изграждането на инфраструктурни обекти.
 
Преди министерската конференция ще бъде открит и ежегодният международен панаир за потребителски стоки в град Нинбо. Повече от 20 български компании – винопроизводители, производители на козметика и етерични масла, производители на електроника ще представят продуктите си на изложението. Участието им се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. По покана на Китайската Национална туристическа администрация и на туристическото бюро на Нинбо МИЕ ще представи предимствата на България като туристическа дестинация.

Конференцията в Китай е продължение на проведената в Румъния през месец ноември 2013 г. втора Среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, където българската делегация бе ръководена от премиера Пламен Орешарски. На срещата в Букурещ китайският премиер Ли Къцян обяви желанието на Китай да удвои търговския обмен със страните от региона в рамките на следващите 5 години, както и потвърди интереса на китайските фирми да инвестират в ЦИЕ.
Китайската държава има 10 млрд. щатски долара кредитна линия за ЦИЕ. Техните интереси са в областта на транспортната инфраструктура (високоскоростни железопътни линии, пътища), енергетиката (включително ядрената), пристанищата. Китай проявява интерес към внос на висококачествени храни и селскостопански стоки: телешко, агнешко, млечни продукти, вина и други.
Китай е на второ място след Турция по износ сред страните извън Европейския съюз. През 2013 година стокообменът между България и Китай е 1.875 млрд. щатски долара (увеличение със 7.8% спрямо 2012 г.). Износът ни е 862 млн. долара (13.1% ръст), а вносът - 1.013 млрд. долара (ръст от 2.9%).

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...