1347226За единадесети път Българската агенция за инвестиции (БАИ)  връчи наградите „Инвеститор на годината“ и отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата година. Тържествената церемония се проведе на 23 февруари 2017 г. в зала 6 на НДК.

На събитието присъстваха проф. Огнян Герджиков - министър-председател на Република България, вицепремиера Деница Златева, министрите Теодор Седларски, Ирина Костова, Пламен Узунов, зам. министрите Любомир Ганчев, Лъчезар Борисов, Михаил Михайлов, проф. Иван Димов, Румен Брусарски, както и много представители на бизнеса в България. Сред гостите бяха извънредните и пълномощни посланици, както и представители на посолствата на САЩ, Австрия, Южна Африка, Кипър, Украйна, Казахстан, Унгария, Сърбия, Словакия, Република Южна Корея, много търговски представители, председатели на двустранни търговско-индустриални камари и журналисти.

„Искам да благодаря на всички Вас затова ,че ни  уважихте  тази вечер. На инвеститорите, на екипа на БАИ, на всички които са съпричастни  по отношение на инвестиционния процес. Благодаря Ви много за това,че имате куража и смелостта да превърнете  България  в едно  по-добро място за  бизнес, за живот и за бъдещето поколение. За мен лидерството минава  през иновации и инвестиции. Всъщност виждам Вас, като една визуализирана дефиниция на лидерство. Лидерство на България в ЕС по отношение на иновациите и искрено се радвам, че Вие продължавате да инвестирате в България“, с тези думи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев приветства присъстващите гости на официалната церемония.

В срока за номинации  бяха получени  над  60 кандидатури от компании във всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, изпратени от министерства, областни администрации и общини.  След дискусии и оценка по обективна методика до финала на конкурса достигнаха 16 компании, реализирали инвестиционни проекти през 2016 година.

 Премиерът проф. Огнян Герджиков връчи голямата награда за „Инвеститор на годината“ 2016 на “Сенсата Технолоджис България”  ЕООД на Николае-Даниел Виашу,оперативен мениджър на компанията.

Статуетката „Златен бик“, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров, получиха още:

„ОСРАМ“ ЕООД, "Интегрейтид микроелектроникс България ЕООД, Луфтханза Техник София“ ООД и „България Ер Меинтананс“ ЕАД и „Теклас-България“ ЕАД.

НАГРАДИ

I. Златен бик, статуетка, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров  и Грамота
Инвеститор на годината за 2016 г. – Сенсата Технолоджис България  ЕООД

Град София и Ботевград. През 2016 година открива и завод край с. Царацово, област Пловдив.

На българския пазар е от 2011 година.

Общ размер на инвестицията над 50 млн. длр.

Нови работни места: над 600 за 2016 г.

Компанията е иноватор в решенията за сензорна техника, електрозащита и контрол и доставя за водещи световни компании в автомобилната индустрия. Новата производствена база  в гр. Пловдив, е трета по големина в света. Реализира продукция в цял свят.


Връчващ наградата: проф. Огнян Герджиков - Министър-председател на Република България заяви при връчването на наградата: „Знам колко е важна икономиката за просперитета за всяка държава. А икономика без инвестиции не може. Щастлив съм, че бяха представени толкова силни номинации във всички категории.“

Получил наградата:
 Николае-Даниел Виашу,оперативен мениджър в Сенсата Технолоджис България заяви при получаването на наградата: „За мен е огромна чест и удоволствие да получа днес наградата „Инвеститор на годината“ от името на „Сенсата Технолоджис България“. Бих искал да ви благодаря за тази привилегия, като бих желал да изкажа благодарността си на Българска агенция за инвестиции и на журито за това голямо признание. Важно е да се спомене, че за нас това е не само признание, но също така и огромна отговорност. Отговорност, която ние трябва да спазваме занапред и ще продължим да създаваме добавена стойност в българската икономика. Тази година „Сенсата България“ създаде повече от 3000 работни места и поради тази причина ние сме горди да бъдем тук с вас. Също така бих искал да кажа, че е мит, че България не разполага с високо-технологични предприятия, защото ние сме живото доказателство, че това не е така. По-рано споменах за разработването на нови технологии и мисля, че това е, което ще ни държи конкурентноспособни на пазара и всички ще продължават да се развиват. Бих желал да посветя тази награда на нашите служители“.

2. Инвестиция на зелено:  „ОСРАМ“ ЕООД

В с. Труд, област Пловдив- първото производствено звено на германската компания в Източна Европа.

На българския пазар е от 1998 година.

Общ размер на инвестицията 45 мил. лева.

Нови работни места: 900

Производство на електронни компоненти за осветителни и контролни системи за дигитално осветление в отговор на нарастващата глобална нужда от "интелигентни" решения за домашното и градско осветление.

Реализира продукция на международни пазари.

Връчващ наградата: Ирина Костова, Министър на околната среда и водите 

Получил наградата: Елвис Георгиев, управител


3.Инвестиция в човешки капитал – "Интегрейтид микроелектроникс България ЕООД

Град Ботевград. През 2016 г. разширява и оптимизира технологичните и логистични мощности на завода си.

На българския пазар е от 1997 година.

Общ размер на инвестицията 7.6 млн. лева.

Нови работни места: 400

Производство на електронни компоненти за автомобилния, индустриален и битов сектор. В автомобилния сектор продуктите на компанията обслужват концерните:  "Фолксваген", "Даймлер", "Волво", "Фиат" и "Дженерал Мотърс"

Основни клиенти на компанията са доставчици за автомобилната индустрия като: Valeo, Magna, Magnetti Marreli и Schneider.

Връчващ наградата: г-н Пламен Нанков, вицепрезидент на Конфедерацията на независимите синдикати

Получил наградата: Ерик Де Кандидо, управляващ директор


4.Инвестиция в разширяване на бизнес: „Луфтханза Техник София“ ООД и „България Ер Меинтананс“ ЕАД.

Град София

На българския пазар е от 2007 година.

Общ размер на инвестицията 70 мил. лева.

Нови работни места: 165

Линейно обслужване, основен ремонт и поддръжка на тясно корпусни пътнически самолети. С инвестицията си ще изгради ново модерно съоръжение за ремонтно-техническо обслужване на широко корпусни самолети от фамилията Airbus -330/ 340, както и най-големия самолет в употреба за гражданската авиация- А380.

Реализира продукция в цял свят.)

Връчващ наградата: доц. Теодор Седларски, Министър на икономиката

Получаващ наградата:  Даниел Хофман, Изпълнителен директор


5. Инвестиция в иновативен бизнес – „Теклас-България“ ЕАД

В гр. Кърджали, открива трети пореден завод.

На българския пазар е от 2006 година.

Общ размер на инвестицията над 20 млн лв. През 2017 година предстоят нови инвестиции в Кърджали и Крумовград.

Нови работни места: над 800

Производство на каучукови водни съединения и пластмасови изделия за гигантите в автомобилната индустрия- General Motors, Volkswagen, Volvo, Bmw, Mercedes,Renault

Реализира продукция в цял свят.

Връчващ наградата: Деница Златева, Зам.- министър председател по подготовката на българското председателство на ЕС.

Получаващ наградата:
 Георги Георгиев, пълномощник на изпълнителния директор.

 

I. Кристални плакети на Българската агенция за инвестиции

1. Успешен стартъп - „Корс Дот“ ООД

Връчващ наградата: Зам.министър на икономиката Любомир Ганчев

Получаващ наградата: Теодор Панайотов, основател

 

2. Община в България с най-много инвестиции:

-Община Марица

Връчващ наградата: Георги Стоев от “Индъстри Уоч Груп” 

Получил наградата: Димитър Иванов, Кмет на община Марица
 

-Община Димитровград

Връчващ наградата: Стамен Янев, Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции

Получил наградата: Иво Димов, Кмет на Димитровград

- Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ)

Връчващ наградата: Стамен Янев, Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции

Получил наградата: Владимир Данаилов, Изпълнителен директор на СОАПИ.
 

3. Награда на вестник “24 часа” за социална инвестиция 

Победител - „Асарел-Медет“ АД 

Връчващ наградата: Венелина Гочева, Издател на в-к „24  часа“

Получаващ наградата: инж. Делчо Николов - изпълнителен директор и член на Управителния съвет


За Българската агенция за инвестиции

Мисията на БАИ е да насърчава инвестициите в България, да съдейства на българските и чуждестранни инвеститори във всички етапи при реализация на инвестиционните им проекти. Освен да прави проактивен маркетинг за привличане на нови инвеститори, Агенцията има за цел да подпомага вече стартирали проекти, за да се гарантира успешното им развитие.

Отличията се връчват на фирми, направили значима стъпка в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции, разкрили нови работни места, заложили на внедряването на високи технологии, което е в съответствие със стремежа за интелигентен и устойчив икономически растеж. Тази година при оценяването се отчита и дали компаниите са инвестирали в мерки за опазване на околната среда.

Основен медиен партньор на "Инвеститор на годината“ 2016 е Българска Национална Телевизия, вестник „24 часа“, Дарик Радио и с  медийната подкрепа на Еспресо Нюз.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...