Среща на Германо-Българската индустриално-търговска камара с премиера Кирил Петков

На 27.05.2022 в Министерски съвет се проведе среща на членовете на Управителния съвет (УС) на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и Н.Пр. Кристоф Айххорн, посланик на ФР Германия в България с министър-председателя на Р България Кирил Петков.

Кирил Петков подчерта важността от диалог с бизнеса с цел подобряване на икономическия растеж, конкурентните предимства и инфраструктурата. Той обяви, че основна политика на правителството остава нулевата толерантност към корупцията.

На срещата взеха участие още Божидар Божанов, министър на електронното управление и Калоян Методиев, началник на политическия кабинет на министерството на икономиката и индустрията.

Тим Курт, президент на ГБИТК направи кратко въведение в темата на срещата и изрази очакването на бизнеса за подкрепа на правителството относно дългосрочните инвестиции, енергетиката и инфраструктурата.

Н.Пр. Кристоф Айххорн, посланик на ФР Германия в България сподели добрите си впечатления от взаимодействието на посолството на ФР Германия в България и ГБИТК и че вратите на германските институции остават отворени.

Д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК представи годишната тема на ГБИТК „Устойчив икономически растеж“ и нейните цели, както и Документа за изразяване на позиция, изготвен от УС на ГБИТК.

Димитър Димитров, председател на специализирана комисия (СК) „Техника, технологии и иновации“ към ГБИТК запозна присъстващите с Меморандум за електронното управление и изрази готовността на СК „Техника, технологии и иновации“ за предоставяне на експертиза, добри практики и подкрепа.

Милена Драгийска-Денчева, член на УС на ГБИТК и CEO на Лидл България говори за предстоящи инвестиции на Лидл България в Божурище и съпътстващи предизвикателства с пътната и транспортната инфраструктура.

Среща на Германо-Българската индустриално-търговска камара с премиера Кирил Петков

Д-р Мая Найденова, вицепрезидент на ГБИТК представи актуални правни въпроси, от които фирмите членове на ГБИТК се интересуват, обсъждани в специализираната комисия „Право“ към ГБИТК, касаещи търговско право, трудово право, както и предстоящи инициативи.

Мартин Ниланд, член на УС на ГБИТК и главен управител на Бер-Хелла Термоконтрол повдигна темата за цените за електроенергията и недостига на работна ръка.

Срещата завърши с обсъждане на поставените теми и набелязване на конкретни последващи стъпки за задълбочаване на сътрудничеството и диалога между бизнеса и правителството.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...