Токенизацията на активи от реалния свят – следващата крипто атракция

Финансовият сектор е свидетел на глобална трансформация с навлизането на блокчейн технологията и токенизирането на активи от реалния свят (RWA). Тази естествена еволюция е разрушителна сила за традиционните финансови практики, проправяйки пътя за по-дигитално, ефективно и приобщаващо бъдеще в управлението на активи.

Токенизацията е процес на преобразуване на права върху актив или компания в цифров токен в блокчейн. Има много прогнози за бъдещия размер на пазара за токенизация на RWA, но дори и най-скромната от тях е изключително сериозна. Инвестиционната банка Citi прогнозира, че до 2030 г. той може да нарасне до 5 трилиона долара, което е 80-кратно увеличение спрямо настоящите нива. Този растеж не е изолиран в един клас активи. Той обхваща всичко – от традиционните финансови активи като дълг, ETF и валути до физически RWA като недвижими имоти, проекти за холдингови фондове за частен капитал, рисков капитал и като цяло всяка частна компания.


Boston Consulting Group прогнозира токенизирането на глобални неликвидни активи да се превърне в индустрия за 16 трилиона долара до края на десетилетието. Проучване на Celent и BNY Mellon разкрива, че 91% от институционалните инвеститори се интересуват от инвестиране в токенизирани активи, което показва повишено търсене на тази технология и нейните предимства.

Общият глобален портфейл за RWA е огромен и превъзхожда всяка прогноза за пазарната капитализация на биткойн. Надпреварата за доминиране кой блокчейн ще бъде в центъра на токенизацията на активи се разгаря бързо. Въпреки че ситуацията едва ли ще е „победителят взема всичко“, една криптовалута се откроява като водеща в този бизнес – това е Avalanche. Avalanche Vista има за цел да демонстрира стойността на токенизацията в неща като капитал, кредити, недвижими имоти и стоки.

Най-често срещаните видове токенизирани активи в момента са акции и недвижими имоти, но дългът и стоките също са в микса. HSBC наскоро представи платформа, която използва технологията на разпределените регистри, за да токенизира собствеността върху физическото злато на институционални клиенти, съхранявано в трезора на банката в Лондон.

Блокчейнът Avalanche беше използван през ноември като част от проект с JP Morgan и Apollo Global под сингапурския Project Guardian. Това сътрудничество показа потенциала на блокчейн, интелигентните договори и токенизацията за рационализиране на управлението на портфейли, особено за алтернативни активи, които са изправени пред предизвикателства по отношение на ликвидността за емитентите, както и достъпа до капитал за финансиране на техния бизнес.

Защо обаче Avalanche е напът да се превърне в протокола от ниво 1, който ще бъде в центъра на RWA токенизацията, а не например Ethereum? Това се дължи на многото му характеристики, като следните са сред най-ценните за инвеститорите:

• Висока производителност и мащабируемост – възможност за обработка на до 4500 транзакции в секунда.

• Персонализируеми подмрежи – позволява създаването на персонализирани блокови вериги за конкретни случаи на употреба. Различните класове активи ще изискват различни функции за токенизация, които са уникални за тях.

• Стабилност – комбинира класически и консенсусни модели на Nakamoto за подобрена сигурност

• Растеж на екосистемата – над 1000 проекта, включително DeFi приложения и корпоративни решения, се изграждат на Avalanche.

• Заключена обща стойност (TVL) – TVL в DeFi екосистемата на Avalanche отбеляза огромен растеж, достигайки над 2 милиарда долара.

• Участници в мрежата – хиляди валидатори гарантират децентрализация и сигурност на мрежата.

• Институционално приемане – партньорства с големи финансови институции като Citi, JP Morgan, Project Guardian и KKR.

Въпреки обещаващото бъдеще на напълно токенизиран финансов и физически свят, остават предизвикателства като ясни регулаторни рамки, стандарти за оперативна съвместимост между различни блокчейни и технологична инфраструктура. Ползите обаче, включително подобрената ликвидност, прозрачност и достъпност, по-ниски транзакционни разходи, по-бърз сетълмент и други, са значителни и трябва да се наблюдават, докато институционалният пазар за RWA продължава да расте и да се развива.
Както казва Джон Ву, президент на Ava Labs (фирмата, създала Avalanche), „Това създава по-бърз и по-ефективен начин компаниите да издават активи, физическите лица да ги притежават и всеки да прехвърля стойност“. Това мнение беше подсилено от главния изпълнителен директор и основател на AVA labs, Емин Гюн Сирер, с думите, че „изобретяването на блокчейн и цифровите активи е събитие, променящо играта“ и че токенизирането на RWA осигурява „спокойствие, сигурност и възможност за проверка.“

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...