Амбиентен интелект – рецепта за по-интелигентно здравеопазване

COVID-19 се оказа катализатор за разкриване на сериозни фундаментални проблеми в здравната индустрия по целия свят. Докато модернизацията и приемането на Интернет на нещата (IoT) бяха започнали, много болници и доставчици на здравни и асистиращи услуги все още използваха остарели системи без подкрепата на най-новите технологични постижения. От 2021 г. насам 90% от здравните организации са въвели изкуствен интелект спрямо едва 47% преди пандемията, което показва изключително бърз напредък.

Сега, в свят, който през последните няколко години навакса десетилетие във внедряването на AI, здравните организации имат възможността да осигурят по-добри грижи за пациентите и да подобрят резултатите си. Това е факт не само благодарение на изкуствения интелект, но и на допълнителните технологии като амбиентния интелект (AmI), познат още като амбиентна или заобикаляща интелигентност.


Стив Поволни, директор на отдела за изследване на сигурността в Exabeam, разкрива потенциала на AmI за преоформяне на пейзажа на здравеопазването. От подобрено наблюдение на пациентите до следоперативни грижи, вливането на интелигентност в здравеопазването трябва да донесе подобрена ефективност и прецизност.

Какво е амбиентната интелигентност?

Като ново развитие в информационните технологии, AmI притежава потенциала да трансформира допълнително здравната индустрия. Изградена върху концепцията за чувствителни и отзивчиви електронни среди, тя включва ненатрапчиви, безконтактни сензори, вградени във физическата среда, част от нова ера на интелигентни съоръжения за грижа.

Основната употреба на изследването на околната среда е в дигиталното наблюдение на здравето на пациентите. IoT устройствата в наши дни съдържат множество безконтактни сензори за непрекъснато събиране на данни. Освен това устройствата с вграден AI могат да използват усъвършенствана интелигентност за машинно обучение, да изпращат предупреждения и препоръки до пациентите и да предоставят информация в реално време на лекарите, за да рационализират динамично здравните грижи.

Как работи технологията?

За да осигурят тези интелигентни грижи на бъдещето, здравните специалисти трябва да разберат как работи интелигентността на околната среда. Сензорите се вграждат във физическата среда като стаите на пациентите, хирургични зали, отделения за възстановяване и т.н. Сензорите работят заедно, за да създадат цифрова среда, осъзнаваща човешкото присъствие. Те могат да откриват и проследяват температура, движение, кръвно налягане, сърдечен ритъм и други, които са съобразени с контекста и се адаптират към променящите се нужди на пациента. Интелигентността на околната среда също така наблюдава и проследява ежедневните движения и поведение, осигурявайки прозрачност за темпа на възстановяване на пациента и позволявайки ранно откриване на проблеми.

Интензивни грижи, спестяващи ресурси

Подобно на много инструменти с изкуствен интелект, интелигентността на околната среда намалява броя на ръчните и повтарящи се задачи, позволявайки на експертите по квалифицирани грижи да се съсредоточат върху по-висококачествено здравеопазване и повишена производителност.

Приблизително 81% от лидерите в здравеопазването смятат, че интелигентността на околната среда може да подобри качеството на грижите за пациентите. Продуктите с правилните сензори могат да помогнат за проследяване на влошаването на състоянието на пациента, позволявайки на лекарите да се намесят навреме и да намалят дългосрочния престой в интензивното отделение.

Около 31% от операциите имат следоперативни усложнения, като 8% са сериозните усложнения. Интелигентността на околната среда в стаите за възстановяване може непрекъснато да наблюдава поведението, свързано с възстановяването, като дава на лекарите по-добра и навременна информация.

Кои са най-актуалните постижения в областта?

Care.AI  наскоро събра 27 милиона долара финансиране за разработване на продукти за наблюдение на околната среда в подкрепа на претоварени екипи за грижи. Платформата му в момента е разгърната в над 1500 здравни заведения в САЩ, включително болници, заведения за квалифицирани медицински сестри и домове за подпомагане, за да намали разходите, да изглади излишните процеси и да позволи на екипите да се съсредоточат върху пациентите.

Ambient Clinical Analytics разработи Sepsis DART™ - платформа за комуникация в реално време, която използва интелигентни известия, за да помогне в борбата с умората на лекарите и медицинските сестри. Тя намалява ръчната комуникация между екипите за грижа и психическото напрежение от непрекъснатите сигнали.

Компанията за интелигентно управление на захранването Eaton използва своята съществуваща технология за интелигентни прекъсвачи, за да създаде цифрово резюме на ежедневните дейности на пациентите въз основа на тяхното използване на домашни електрически устройства и уреди. Специално за възрастни пациенти, това интелигентно наблюдение на околната среда помага да се намали необходимостта човешки персонал да прави непрекъснати посещения, като същевременно осигурява високо ниво на грижа.

Това е съвременната медицина

Здравеопазването ще се възползва от този „основен ремонт“ на ефективността и лечението, използвайки интелигентни технологии на околната среда. Пациентите и техните близки ще могат да успокоят част от тревогите си, знаейки, че във всяко посещение се влага прецизност и старание. Лекарите и здравният персонал няма да се чувстват толкова претоварени, което ще им позволява да се съсредоточат върху предоставянето на възможно най-добрите грижи на пациентите.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...