Лукойл печелят бясно и не го крият

Веднъж, защото добиват собствен петрол от собствени находища, а го "продават" на друга своя компания на цена на сорт "Урал".

Втори път, защото ако преди година международните цени за процесинг (обработка) на тон петрол в рафинерия бяха 100 $, сега са 300 $, които остават за Нефтохим в

Бургас и ни ги калкулират в крайната цена.

Трети път, защото при определяне на крайната цена калкулират цена на петрол "Брент", която днес е към 40$/барел по-скъпа от техния петрол "Урал".

Просто такива са цените на пазара, разбирай на конкуренцията, и Лукойл вдигат своите до тези нива или съвсем малко под тях, колкото да кажат "ние сме евтини". И е факт, че и в Гърция и Сърбия е по-скъпо.

В този смисъл идеята на Делян Добрев да се вземе част от тази свръх-печалба е добра.

Въпросът винаги е в детайлите:

А. Лукойл не са единствените вносители на руски петрол. Такива са и Инса Ойл, и това трябва да се отнася и за тях, въпреки близостта им до определени политици.

Б. Идеята е да се облага вноса на вход в България, и то само частта, която е за вътрешен пазар (около 40% от вноса на петрол от Лукойл).

Ще се облага с вноска, равна на разликата в цената между двата сорта петрол, а не с данък или такса, и ще отива във Фонд за сигурност на енергийната система (ФСЕС), който ще се разплаща с бензиностанциите, които пък ще връщат пари от всеки литър само на физическите лица. При сегашната разлика в цената между "Брент" и "Урал" приходите ще са около 1.5 млрд.лв. на година.

Тъй като потреблението на горива от физически лица е горе-долу 1.3 млрд. литра на година, това наистина прави по около 1 лев на литър. Но юридическите лица, земеделски производители и др. остават извън подпомагането. А и ФСЕС са две стаи хора без никакъв капацитет да контролират такава мрежа от бензиностанции и фактури, за разлика от НАП, които плащат тези 0.25 лв./литър сега.

Идеята на икономическо министерство, ако правилно съм информиран, е друга- да вземе среднопретеглена печалба на Лукойл-Нефтохим за последните 3 години (2019-2021) и да обложи горницата от печалбата за 2022 с 33%. Само че средната печалба на Лукойл-Нефтохим е под нулата- загуба от 80 млн.лв. през 2019, загуба от 508 млн.лв. за 2020 и печалба от 68 млн.лв. за 2021. Тази година ще направят около 60 млн.лв., и ние ще обложим с 33%, което е 20 млн.лв.

С две думи, бълха ги ухапала Лукойл, защото истинската им печалба отива в швейцарското им подразделение Литаско, а него няма как да обложим.

Поради което и считам, че предложението, което правителството се готви да направи, всъщност е слабо.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...