Индустрията трябва да се обединява, за да може по-качествено да обслужва своите клиенти

Бе представен най-големият холдинг за фасилити мениджмънт услуги в България – Mundus Services

София е готова да бъде домакин на Европейската ФМ конференция през 2018 година

Глобализацията е в основата на развитието на ФМ бранша. Това е основният извод, който бе направен по време на 11-та международна конференция „Фасилити мениджмънт – Реализация в България“.

В първия ден на конференцията Елвин Гури, предприемач и инвеститор, участвал в множество проекти с насоченост към финансите, образованието и социалното предприемачество, разказа за инвестиционния климат на пазара на фасилити мениджмънт услугите. Г-н Гури е изпълнителен директор на Empower Capital, която заедно с друг инвестиционен фонд - KJK Capital, инвестира в обединението на две от най-големите компании във фасилити мениджмънт бранша – Вики Комфорт 2004 и Фасилити Оптимум България.
Г-н Гури сподели, че индустрията трябва да се обединява, за да може по-качествено да обслужва своите клиенти, да лобира, да развива стандартите си. Това е от голямо значение за ФМ индустрията в контекста на глобализацията.

Конференцията започна с дискусия за развитието на фасилити мениджмънта в региона, в която участие взеха Джордж Даниолош от Гръцката фасилити мениджмънт асоциация, Горан Миланов от Българската ФМ асоциация (БГФМА), проф. Куниберт Ленъртс от ТУ Карлсруе, Елвин Гури и Рон ван дер Веерд, председател на Европейската ФМ асоциация.
Деница Илиева, изп. директор на БГФМА, представи основната мисия на асоциацията – да представлява, защитава и подкрепя професионалния фасилити мениджмънт в България. Г-жа Илиева разказа и за постиженията, с които асоциацията се гордее – регистриране на длъжността фасилити мениджър в НКПД, както и участието ѝ в различни европейски проекти, като най-успешният от тях е Wi-Fi Академия за фасилити мениджмънт.

Вторият ден на конференцията предложи интересни презентации и дискусии на тема Технически ФМ решения и Глобализация.

Норберт Биербаум-Хилеян, бивш изп. директор на Алианц Услуги в Германия, представи своя начин за справяне с разходи и голяма администрация, като показа на участниците как в рамките на няколко години е успял да реорганизира компанията и да я направи печеливша.

Васил Петев, енергиен експерт с дългогодишен опит, разказа на фасилити мениджърите как могат да печелят и да се справят с предизвикателствата на свободния енергиен пазар в България.

Гергина Стефанова от немската фирма Getec AG представи немския опит в енергийния контрактинг и големите шансове за успех при учредяване на енергийно дружество между строителни предприемачи и енергиен контрактор в Германия.

Представянето на най-големия холдинг за фасилити мениджмънт услуги в България – Mundus Services, на 11-тата годишна FM конференция бе през призмата на водещата тема – глобализацията. Съществено внимание бе обърнато на Алианса 21-st FM, създаден от няколко компании, сред които и Mundus Services, от страните Унгария, Полша, Румъния, Чешка Република, Словакия, Гърция и България.

Панелът Глобализация завърши с разказ на Антон Гинчев, асет и пропърти мениджър в Тен Бринке Асет Мениджмънт, за работното място и неговата важност през погледа на глобализацията.

Конференцията бе закрита от проф. Ронван дер Веерд, според когото фасилити мениджмънт бизнесът в България вече може да се причисли към добре развитите ФМ пазари в Европа. По думите му София е готова да посрещне Европейската ФМ конференция през 2018 година, когато България ще бъде и председателстващ Европейския съюз.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...