Как да изберем удобен, качествен и безопасен матрак?

Прекарваме в сън 1/3 от живота си и важно да знаем от какво е направен продуктът и дали е безопасен за здравето

Напоследък все повече хора се оплакват от проблеми със съня и имат трудности със заспиването поради напрегнато ежедневие, стрес и проблеми от различно естество. И ако за някои това се случва рядко, при други безсънието може да продължи с месеци. Това обаче може сериозно да влоши качеството на живот. Знаем, че сънят е физиологична необходимост за всеки, защото така се възстановява изразходваната енергия през деня. Голяма част от проблемите със съня обаче са свързани не само с преумора или стрес, а и с това, че не сме си избрали подходящ матрак.


„Като част от БКДМП мога да кажа, че стартирахме кампания на „Мебелите на България: традиции и иновации“, за да информираме потребителите, че у нас се произвеждат изключително качествени мебели и е важно да подкрепим родното производство. Добре е да са осведомени, когато правят своя избор. Да могат да открият качествен и добър продукт. Мебелите и в частност матраците са продукти, които използваме дълго. А и не бива да забравяме, че прекарваме 1/3 от живота си в сън “, обяснява Марин Генов, член на КС на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост.

„На пазара вече се предлагат голямо разнообразие от продукти. Най-общо матраците могат да бъдат разделени на еднолицеви и двулицеви. Еднолицевият матрак е практичен и сравнително бюджетен. От едната му страна е монтирана дървена основа, от другата има пружинен пакет. При избора на такъв тип матрак, трябва да знаете, че той разпределя тежестта на тялото само чрез едната си страна, което ограничава гъвкавостта и ортопедичност. Подходящ е за прострастранства и легла с малки размери или такива, които не използвате твърде често“, казва Генов, който е и управител на фирма „Геномакс“ .

За разлика от еднолицевият матрак който работи само от едната страна, двойнолицевият функционира и от двете страни едновременно. За целта му трябва подматрачна рамка, която да го освободи от долната страна, там където трябва, толкова колкото трябва. Двойно лицев матрак в комбинация с правилната подматачна рамка дава възможност за различни комбинации относно анатомичност, ортопедичност и ергономичност!

„На пазара у нас успешно се продават и двулицевите матраци. Те предлагат две страни, които са адаптирани за по-топлите и по-студените сезони, могат да се въртят и да бъдат сменяни. Много често са направени и с различна конструкция, така че да дават усещане за различна твърдост. „Предимство, което осигурява завъртането и използването на 2-те страни на матрака, е че натоварването се разпределя по-равномерно и така може да се гарантира по-дълъг срок на използване. При тях задължително трябва да имате и подматрачна рамка“, съветва Генов.

Как да изберем удобен, качествен и безопасен матрак?

Когато избирате матрак е важно да знаете и какви от какво е направен. Матраците могат да бъдат разграничени по вид спрямо различните материали, от които са изработени: с мемори пяна, латекс, с вътрешна пружина и хибридни. Всеки материал има различни свойства и характеристики, които могат сериозно да повлияят на качеството на съня. Матраците от мемори пяна са предпочитани, защото се адаптират по извивките на тяло, докато латексовите са издръжливи и предлагат отлична опора. Моделите с вътрешна пружина са подходящи за тези, които предпочитат усещане за отскок на тялото вместо чувството за потъване в леглото. Хибридните, от своя страна, съчетават най-доброто от различните видове.

Когато избираме матрак, качеството е сред най-определящите компоненти. То може да гарантира дълъг експлоатационен живот и от там разбира се и по-устойчиво потребление. Това може да се гарантира от серитификатите, с които продуктът разполага, най-добре е да са международни, добре наложени и познати. В индустрията те имат наистина огромна тежест, защото освен дълъг живот и комфорт, един матрак трябва да е и с добра ортопедична опора за правилна поддръжка на гръбнака.

Това на практика го превръща в почти медицински продукт. Знаем, че основна функция на матрака е да осигури удобство по време на сън, което означава комбинация от стабилна, но в същотото време и комфортна поддръжка на тялото. Добрата опора позволява гръбнакът да заеме естествена позиция по време на сън, като разпределя тежестта на тялото равномерно, без да създава напрежение върху по-тежките и изпъкнали части. „За да се постигне такава ортопедична опора, ядрата на матраците имат отделни анатомични зони, съобразени със спецификата на тялото, а комфортните слоеве на повърхността осигуряват галеща мекота непосредствено до тялото“, коментира Дарина Марчева от TЕД БЕД.

Как да изберем удобен, качествен и безопасен матрак?

Продуктите, които притежават международни сертификати, отговарят на европейските стандарти и изисквания за качество, безопасност и в същото време са гаранция, че при производството са спазени всички добри практики. Сред потребителите на българския пазар са разпространени различни видове сертификати като например тестът за качество от TÜV Rheinland, Германия – независима лаборатория, където се тества качеството на стоки и услуги от най-различен произход. Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) в България също издава сертификати за ортопедични медицински продукти. Съществуват и различни еко сертификати, които гарантират устойчиво производство, щадящо околната среда.

„При избора на матрак е добре да сте наясно дали в продукта няма вредни за здравето вещества като алергени, формалдехиди, пестициди, хлорофеноли, неодобрени азобагрила или тежки метал. Безопасността може да се гарантира от въпросните международни сертификати. ОЕКО-ТЕКС СТАНДАРТ 100 например е световна унифицирана система за изследване и сертифициране на текстилни суровини и продукти. Той се присъжда само на продукти, които са преминали успешно изследванията и са показали, че не съдържат вредни субстанции, опасни за здравето на човека. Друг наложен сертификат е CertiPur. Той е гаранция за безвредност на различни видове пяни, използвани широко в матрачната индустрия, за да се гарантира безопастността както към потребителя, така и към околната среда“, разяснява още Марчева.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...