Международен ден на италианския дизайн

В София събитието ITALIAN DESIGN DAY SOFIA 2022, RE-GENERATION, Дизайн и нови технологии за устойчиво бъдеще, част от ежегодната инициатива на Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Италия за промотиране на традициите и иновациите в италианския дизайн по света.

Събитието се проведе в Sofia Event Center, а организатори бяха ИЧЕ - Агенция София, Италианското посолство в София, Конфиндустрия България, в сътрудничество с Италианския културен институт, и на него присъстваха над 350 гости.

Официален гост на събитието в София беше италианският дизайнер Алберто Мария Прина, който представи пред българската аудитория знакови моменти от историята на италианския дизайн, в основата на неговото влияние върху световните тенденции и налагането му като безспорен фаворит както за специалисти, така и за ценители и любители.

Алберто Мария Прина сподели с българската публика, че една от тайните на италианския дизайн е именно фактът, че той е по-скоро хуманистичен феномен, а не техническо-инженерингов: който разглежда архитектурата и дизайна като едно цяло, един комплексен дизайн, който има за цел да задоволи нуждите на крайния потребител, но и тези на естетиката, класиката и иновациите. В дебат за новите тенденции на базата на стабилната историческа основа на дизайна и модерното виждане за материали и визия се включи младият дизайнер Елена Мустакова. Елена напомни, че дизайнът е преди всичко експериментиране и търсена на оптималния комфорт за крайния потребител.

На събитието присъстваха следните официални лица: Н.Пр. Джузепина Дзара, Посланик на Италия в София, Киара Петрò, Директор на ИЧЕ –Агенция София, Италианска агенция за външна търговия, Маурицио Парусо, Зам.-Председател на Конфиндустрия България, Сдружение на италианското предприемачество в България, Арх. Здравко Здравков, Главен Арх. на Столична Община, Верена Витур, Директор на Италианския културен институт, Ива Михайлова, заместник ръководител на посолството на Малтийския суверенен орден, проф. д-р арх. Орлин Давчев, Декан на Архитектурен факултет при Университет по архитектура, строителство и геодезия, арх. Десислава Димитрова, представител на Камара на Архитектите в България Регионална Колегия София Област и др.

В рамките на ITALIAN DESIGN DAY SOFIA 2022 беше представена специална Изложба на италиански интериорен дизайн, с експонати, ярък пример за неостаряващите линии на класически модели на италианския дизайн.

Вижте още: