Технологиите навлизат интензивно във финансовата система у нас, а такава скоростна дигитализация, освен позитиви, крие и поредица предизвикателства. Реалният мащаб на промяната и ефектите от нея ще станат ясни към края на 2021 г. Независимо от рисковете, бързи, високотехнологични, лесни за употреба и близки до очакванията на клиента решения ще бъдат основата за преодоляване на COVID-19 кризата. Около тази теза се обединиха експерти по финанси и технологии в рамките на онлайн дискусията „Как технологиите подпомагат управлението на вземания по време на COVID-19 кризата?”. Според всички участници процесът е необратим, а мониторингът му и готовността на потребителите да използват предложените им технологии е важен елемент от внедряването на иновациите.

„От началото на кризата онлайн договорите за кредит нараснаха многократно, което е необходимото и очаквано в момента улеснение за всички страни. Все пак това е процес, по който голяма част от финансовия сектор работи от много години, а пандемичните условия допълнително го катализираха”, каза Лилия Димитрова, изпълнителен директор на компанията за управление на вземания Frontex International.

• Големият ръст в онлайн договорите за кредит може да се окаже административно и съдебно предизвикателство

• Финтек индустрията бележи ръст на дигиталните плащания

„Въвеждането на Machine Learning, статистически анализи и модели, автоматизация на процеси и проследяване на поведението на потребителите са решения с доказан в бизнеса положителен ефект. Но дали съдебната система и държавната администрация са готови за дигитален и иновативен бизнес предстои да видим. Въпреки усилията в посока „Дигитално правителство“ на практика процесите все още се случват на хартия и аналогово. И към момента съществуват много трудности да защитиш финансовия си интерес по съдебен ред, ако цялата договорна документация не е разпечатана и ръчно подписана”, допълва Димитрова.

Според Николай Спасов, главен оперативен директор на TBI Bank, съвременните процеси са симбиоза между физическото и дигиталното, или „фиджитъл”.

„Основата е гъвкавостта и смелостта. Като всяка криза и COVID-19 е предпоставка за много промени и нововъведения. В началото на извънредното положение, ние успяхме за близо две седмици да преструктурираме организацията по начин, който да може да отговори на настъпващите промени и очакванията на клиентите ни. Не е въпрос на статукво, на това доколко добре разбираш и управляваш бизнеса си”, казва още Спасов.

Станимир Николов от 45 Info GmbH, подчерта, че: „COVID-19, като всяка криза отваря редица възможности и нови ниши на пазара. Процесът е необратим и неговото изчистване предстои. Ако 2020 г. ни научи, че дигитализацията не е страшна, то 2021 г. ще бъде шанс за сериозното развитие”.

Според Георги Пенев, оперативен директор на Българската финтек асоциация, най-голям ръст след COVID-19 кризата отчитат финтек компаниите в сегмента на дигиталните разплащания. Той изтъкна важността на дигитализацията и на блокчейн технологията:

„Блокчейн технологията е най-сигурният възможен начин да управляваш даден процес. В една финансова система запазването на следите, записването на действията и стъпките на потребителите ще позволят минимизиране на рисковете за всички страни. Европейската комисия вече работи по директиви за регулиране на дигиталните споразумения и плащания”, казва Пенев.  

Според експертите, дигитализацията е начин да се повиши и финансовата грамотност на населението, като се започне от младите. „Ако използваме стари методи за достигане до младите хора, за да повишим финансовата им култура, изпускаме тази толкова важна целева група. Нека се обърнем към технологииите, да използваме онлайн игри, мобилни апликации и други съвременни подходи, за да постигнем желаните резултати”, кометира Станимир Николов.

„Задълженията на физическите лица е трудно да бъдат търгувани. Затова процесът по онлайн продажба на вземания на този етап е възможно да се случва предимно между юридически лица”, казва Ивелина Димитрова от VendoFin, платформа за продажба на активи и вземания чрез онлайн аукцион.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...