ОББ е най-сигурната банка в България за 2020 г.Списание Global Finance класира Обединена българска банка на първо място в престижната си международна класация

Обединена българска банка (ОББ) е най-сигурната банка в България за 2020 г. според престижната класация на списание Global Finance. Международната класация беше представена за 29-та поредна година, а в нея участват банки от 112 държави.


Годишната класация на Global Finance за най-сигурни банки в света е един от признатите и доверени стандарти за сигуност във финансовия сектор вече над четвърт век. Най-сигурните банки в различните държави бяха избрани чрез оценка на дългосрочните рейтинги в чуждестранна валута – от Moody’s, Standard & Poor’s и Fitch, и общите активи на 1000-те най-големи банки в света.

Това не е първото отличие на ОББ в награди на английското издание. През изминалите две години ОББ спечели приза за най-добра банка за търговско финансиране в България.

Титлата „Най-сигурна банка“ е атестат за управлението на ОББ. Само няколко години след придобиването на ОББ от белгийската финансова група KBC се превърнахме в еталон на пазара за стабилност, сигурност, доверие, отношение към клиентите, иновативно развитие. Убеден съм, че това не остава незабелязано – както от международните организации, които ни дават тази най-висока оценка, така и от самите клиенти, които подкрепяме с подходящи финансови решения. Нашите клиенти, които продължават да избират нас за тяхна обслужваща банка, са нашата най-голяма награда всеки ден.“, сподели Петър Андронов, кънтри мениджър на KBC Груп в България и главен изпълнителен директор на ОББ.

През по-голямата част от 2020 г. светът беше обхванат от пандемията COVID-19, която предизвика рязък спад в икономиката и сериозно социално неспокойство. Това бяха предпоставки, които можеха значително да повлияят на кредитоспособността на банките. Изненадващо, обаче, позицията на най-големите световни банки в класацията на списание Global Finance за най-сигурните банки за 2020 г. е предимно стабилна. Човек може само да спекулира кога или дали изобщо ще настъпят промени в сектора.“, сподели Джозеф Джарапуто, издател и главен редактор на списание Global Finance.

Пълният списък с отличените 112 банки ще бъде публикуван в ноемврийския брой на списанието и онлайн на GFMag.com.

Вижте още: