Вратите се отварят бавно

Карантината поставя вируса под контрол: броят нови инфекции достигна пика си в Европа и САЩ. Всяка страна отпуска карантинните мерки по своя собствена преценка. Рискът от втора вълна, обаче, остава висок, докато няма готова ваксина. Очакваме такава да бъде достъпна най-рано до края на 2021.

Икономическият ефект е огромен

За много страни брутният национален доход през второто тримесечие ще бъде с над 20% по-нисък, сравнен с предходната година. Спадът в приходите на компаниите ще бъде още по-значителен. Отпускането на карантинните мерки ще доведе до рязко възстановяване, но едва ли ще се върнем към времената преди COVID-19 скоро. Данните от Китай и Южна Корея показват, че без ваксина или лекарства, потребителите ще останат притеснени. В много сектори като авиация, туризъм и хотелиерството ударът ще бъде перманентен и ще струва още работни места.

Пазарът на биковете се върна подкрепен от силен оптимизъм.

Инвестиционната стратегия остава предпазлива

Избираме сектори с гарантирани приходни потоци като хранително-вкусова промишленост и дистрибуторите. Също предпочитаме сектори като медицински изделия и технологии, онлайн търговия, медии и софтуер, сектори, които подкрепят живота по време на COVID-19. По-голяма тежест имат компании от САЩ, тъй като тези сектори са по-активни там.

Сигурни държавни облигации и парични средства допълват портфолиото

Вижте още: