Слуховете за фалит на Credit Suisse разклащат пазара

Суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) на дълга на една от най-големите инвестиционни банки в Европа, Credit Suisse, скочиха до рекордни нива след финансовата криза от 2008 г. Такива високи стойности показват 23% шанс за колапс през следващите 5 години.

От върховете през 2009 г. акциите на швейцарската банка паднаха с 90%. Подобна динамика демонстрираха ценните книжа на най-голямата финансова организация в Германия Deutsche Bank.

По време на търговията на 3 октомври активите на Credit Suisse се понижиха с 12%. Пазарът пренебрегна уверенията на главния изпълнителен директор Улрих Кернер, че банката разполага с достатъчни нива на ликвидност и капитал. В бележка до служителите топ мениджърът призна, че организацията преминава през „критичен момент“.

На 27 октомври Кернер ще представи актуализиран стратегически план.

През септември кредитната институция обяви, че обмисля ограничаване на инвестиционния си бизнес в САЩ. Също така сред опциите е разделянето на Deutschse Bank на три отделни организации и продажбата на глобалната доверителна банка. Освен това агенцията е готова да съкрати 5000 служители.

Възможните загуби на банките

На позициите на една от най-големите банки в Европа може би повлияха влошаването на пазарните условия на фона на по-строгата парична политика и признаците на рецесия в световната икономика.

Учреждението най-вероятно ще признае загуби в резултат на неуспешните си инвестиции на дълговия пазар, включително в облигации на Citrix ($600 млн). Институцията е и ответник по дело за $1,27 млрд срещу грузинския премиер Бидзин Иванишвили, който беше жертва на измама на некомпетентно управление на капитала.

Credit Suisse не е единствената голяма банка, чиито акции паднаха под обезпокоителните 40% по съотношение цена/баланс.

Този списък включва Deutsche Bank, Societe Generale, Standard Chartered, Credit Agricole, Unicredit, Barclays и Bank of China. Индустрията се опасява от повторение на колапса на Lehman Brothers и от задействането на принципа на доминото.

Сривът на една от кредитните инситуции може да постави под въпрос оцеляването на останалите, заяви Алесдър Маклеод, ръководител на изследванията в Goldmoney.

Към 13:00 часа (българско време) спекулациите за неплатежоспособността на Credit Suisse не са се разпространили върху пазарните настроения като цяло. Фючърсите върху S&P 500 се търгуват в слабо движение нагоре. Цената на биткойн нарастна с 4,1%, до $19 940, ​а ​на Ethereum с 4,1%, до $1 350.

По-рано, на фона на дестабилизирането на дълговите пазари и рязкото обезценяване на британския паунд и еврото спрямо долара, имаше рязък скок в покупките на дигиталните активи за тези фиатни валути.

Припомняме, че на 21 септември цифровото злато реагира с рязка корекция на повишаването на основния процент на Федералната резервна система на САЩ.

Вижте още: