България – потенциалният европейски център на текстила

От 27 до 29 Октомври 2022г. в рамките на Международния панаир в Пловдив ще се проведе международното изложение за текстил и мода „ТексТейлър Експо“.

България има дългогодишни традиции в производството на облекла и служителите в сектора са обучени за работа със съвременните машини. Текстилната индустрия е една от най-конкурентните в страната, благодарение на качеството на световно ниво, модерната шивашка технология и ниските производствени разходи.

Това са и причините все повече страни да се доверяват на България за изработката на текстилни облекла. Държавата ни е гореща точка за производство на всякакви облекла за мъже, жени и деца. Производителите на облекло и текстил в България произвеждат широк асортимент - от връхни дрехи и бельо до облекло за спорт и бански костюми.

Индустрията дава работа на 80 000 работници и осигурява 4.5 млрд. износ или 11% от експорта на България.

Поръчките продължават да се увеличават, а това от своя страна води до дефицит на работна ръка. Индустрията се нуждае от около още 20 000 кадри, за да превъзмогне проблема. Това предразполага увеличаване на цената на крайния продукт и на заплащането на работещите в този бранш. Необходимо е въвеждането на мерки за ускоряване и опростяване на процедурите. От Българската асоциация за текстил, облекло и кожи БАТОК алармират за необходимостта да се използва вълната на подем и да се създадат устойчиви вериги на доставки и поръчки, както и да се запълни липсващия капацитет с внос на работна ръка.

Колкото по-бързо се разреши този проблем, толкова по-лесно ще се запази устойчивото развитие на бранша и заетостта на работниците.

На 27-29 Октомври 2022г. в рамките на Международния панаир в Пловдив ще се проведе международното изложение за текстил и мода „ТексТейлър Експо“. Събитието ще бъде открито от представителите на Министерство на икономиката. Това е страхотна възможност да се даде заявка за решаването на институционалните проблеми на бизнеса и бранша.

Изложението, което е единственото за текстил и мода и едно от най-големите на Балканите, доразвива досегашния потенциал на чуждестранни партньорства. Очаква се към участниците от минали години да се присъединят и представители от Индия, Пакистан, Тайван и Виетнам – световни производители на текстилни суровини.

България защитава своето лидерско място сред световните производители на облекло. За развитието на текстилния бранш допринасят активността на браншовите организации БОТО и БАТОК и провеждането на международни форуми като “ТексТейлър Експо”.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...