Европейският икономически и социален комитет прие декларация в подкрепа на членството на България и Румъния в Шенген

Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) прие декларация в подкрепа на членството на България и Румъния в Шенген. На пленарна сесия на институцията, която заседава вчера и днес в Брюксел, членовете на ЕИСК одобриха декларацията със 177 гласа "за".


"ЕИСК винаги е подкрепял идеята за разширяване на Шенгенското пространство и е насърчавал европейските институции и държавите членки да предоставят правна и политическа рамка за участието на всички държави от ЕС във възможно най-широко пространство, за да се гарантира пълната свобода на движение на хора и стоки, в съответствие с принципите и ценностите на Европейския съюз". Това се казва в приетата по време на пленарната сесия, декларация на ЕИСК в подкрепа на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство.

В документа се посочва още, че това решение засяга сериозно европейската солидарност. Според ЕИСК ситуацията създава опасен прецедент за функционирането на ЕС и призовава европейските институции, Европейската комисия, Съвета на ЕС, настоящето и бъдещото председателство на ЕС, както и Австрия и Нидерландия да предприемат всички необходими стъпки за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство възможно най-скоро.

„Изключително съм горда, че ЕИСК реагира на това решение. Българската делегация настоява за по-твърд текст на декларацията, но е важно, че се дава сигнал и той ще достигне веднага до Европейския съвет“, заяви д-р Милена Ангелова, член на ЕИСК от група Работодатели и главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

ЕИСК е консултативен орган на ЕС, включващ работодатели, профсъюзни дейци и представители на социални, професионални, икономически и културни организации от страните членки.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...