ПР агенции по света планират увеличение на таксите

ПР агенции по света планират увеличение на таксите

Все по-важно става комуникационните специалисти да показват добавената стойност, която осигуряват за бизнеса

Според скорошно проучване, 56% от ПР агенциите по света смятат да увеличат агенционните си такси в следващите 6 месеца. От тях само 8% възнамеряват нарастването да е над 20%, но 46% планират с 10% по-високи възнаграждения от клиенти – като това е и въпрос на преговори.

Данните са от влиятелното тримесечно проучване PRCA ICCO Confidence Tracker, публикувани наскоро. БАПРА е член на International Communications Consultancy Organisation (ICCO) от 2005 г.

Намеренията са свързани с променящата се макроикономическа ситуация в света, която поставя предизвикателства пред ПР бранша. В същото време комуникационните специалисти ясно заявяват, че е все по-важно да показват добавената стойност за бизнеса – с увереност и с използване на надеждни метрики.

Проучването разкрива и някои от практиките на ценообразуване при агенциите. „Окуражаващо е, че само 22% от анкетираните са на фиксирана часова ставка. ПР специалистите понякога недооценяваме работата си и в крайна сметка доставяме повече услуги при работата с клиенти. Членовете ни не бива да имат притеснения да прилагат такси и ставки, които отразяват по подходящ начин стойността, предоставяна на клиентите“ – отбеляза Грегорж Шчепански, Президент на ICCO.

„В началото на следващата година планираме да направим локално проучване, което да покаже практиките на ценообразуване на ПР агенциите в България. Смятаме, че това ще даде ясна картина и ще повиши увереността в целия ни пазар“– каза д-р Александър Христов, Председател на БАПРА.

Проучването PRCA ICCO Confidence Tracker е реализирано от агенцията Question & Retain.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...