Випуск 2022 на Американския университет поема напред с „амбиция, устойчивост и съпричастие“

Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа приветства завършилите

На 22 май Американският университет в България (АУБ) изпрати студентите от випуск 2022. На официалната церемония своите двойни дипломи (валидни в САЩ и Европа) получиха 218 бакалаври и 23 магистри от 24 страни. Отличникът на випуска е Елена Калинова (България) с максимален успех 4.00 (по четирибалната система). Елена получава академичната степен „бакалавър“ в две специалности – „Икономика“ и „Бизнес администрация“ – като интересите ѝ са в областта на финансите.

На церемонията присъстваха представители на правителството, местната власт, преподаватели, приятели на АУБ и родители на завършващите. В АУБ бе получен и поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев. Сред гостите беше посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа.

Церемонията откри президентът на АУБ д-р Дейвид Еванс: „За онези от вас, които завършват днес, това е дългоочакван момент, кулминация на безброй часове работа по пътя към една достойна цел. Получаването на академична степен е важен етап в живота. Всеки от вас, уважаеми абсолвенти, е пример за успеха на нашите усилия като университет. Много се гордеем с вас и очакваме многобройните ви успехи и постижения, които предстоят през следващите години.“

В своята реч на церемонията по дипломирането в АУБ кметът на Благоевград Илко Стоянов пожела успешна реализация на абсолвентите на – по неговите думи – „един от най-престижните университети не само в България, а и в света“: „Оттук насетне пред вас ще се отварят много врати! Предстои ви и професионална реализация, за която ще трябва да взимате решения, които ще поставят основите на вашето развитие в бъдеще! Но каквато и посока да изберете, вярвам, че във вашите сърца има едно специално място, в което сте поместили Благоевград!”

В приветствието си към завършващите студенти посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа изтъкна: „Наскоро президентът Байдън каза: „Няма съвършена демокрация, нито окончателна демокрация. Всеки успех, всяка преодоляна бариера е резултат от непоколебима, непрестанна работа“./…/ Трябва да продължим работата по усъвършенстване на демокрацията, за да посрещнем настоящите предизвикателства и да противостоим на авторитаризма. В това се състои задачата на вашето поколение: „непоколебима, непрестанна работа“ за тази кауза. Именно тук, драги абсолвенти, започва вашият принос. Отношенията ви с АУБ не приключват. Вашата работа за укрепване на демокрацията тепърва започва.

Вие и вашите усилия ще ви превърнат в част от традициите на АУБ. Традиции в изграждането на лидери, на общност, която работи, за да превърне България и света в по-добро място. Общност, която се бори за бъдещето на демокрацията. Онова, което предстои да свършите оттук нататък, е не само отражение на това, което сте като личности, но и на това, което възпитаниците на АУБ са в състояние да постигнат. Призовавам ви да се изправите пред света без страх и да се борите за нещата, което наистина имат значение.“

От името на абсолвентите от АУБ реч произнесе Виктория Иванова (България), която завършва специалностите „Политически науки и международни отношения“ и „Журналистика и масови комуникации“ в съчетание с подспециалност „История“. Виктория е главен редактор, а по-късно и президент на университетския вестник AUBG Daily: „През последната година от следването си видяхме как АУБ наистина създава силна общност. Недалеч от тук започна война срещу нашите приятели и семейства. И точно тогава станахме по-близки от когато и да било. Разговаряхме, съгласувахме усилията си, оказахме подкрепа и направихме всичко по силите си, за да запазят хората своята увереност, че тук, в АУБ, всеки може да намери своя дом, своята утеха и опора./…/ Искам да се възползвам от този момент, за да благодаря на онези, които ни напътстваха по свой уникален начин.

Преподавателите, служителите и всички останали, с които сме се срещнали по време на това невероятно наситено преживяване в АУБ. /…/ Пожелавам си випускът ни да запази своята уникалност. За мен е чест и голямо вълнение да зная и да видя как всички ние продължаваме да излъчваме амбиция, устойчивост и състрадание извън кампуса на АУБ. Отвъд Благоевград. Отвъд България. На места отвъд нашия обсег и по начини отвъд нашата визия.“

Почетен оратор на церемонията по дипломирането беше Христо Грозев, представител на първия випуск на АУБ (‘95) и основател на университетското радио АУРА. Световноизвестен разследващ журналист, той е изпълнителен директор и председател на борда на изданието Bellingcat.

„Има доза ирония в това, че съм завършил „Журналистика и масови комуникации“ в АУБ, а сега се занимавам не със съобщаване на фактите, а с търсене на фактите из новинарските сводки. Определено съм човек, който силно вярва в обективните факти. Единственият начин да решим даден проблем, било то прекратяване на военен конфликт, прекъсване на зависимостта от изкопаеми горива или намиране на изход от климатичната криза – е да базираме предложените от нас решения върху факти, върху обективната истина и нищо друго освен истината… Зная също много добре, че дори и реалните факти да са налице, много хора ще изберат да не ги приемат като такива. Истината не винаги е приятна или удобна.

Много често е по-лесно да я игнорираме и да оставим някой друг да се справи с нея и с последствията от нея. Е, скъпи абсолвенти, които сте на път да станете възпитаници, боя се, че този „някой“ сте вие. Като най-новите членове на нашия „пораснал“ клуб вие трябва да намерите начин да защитите истината, защото моето поколение се провали. Ще трябва да покажете на всички нас как да различаваме „МОЯТА истина“ от „Истината“ и да изградите процес в защита на истината, без да се ограничава свободата на словото. Нужно е да ни напомняте всеки ден, че единственият начин да проявим състрадание, доброта и отговорност като човешки същества е да почитаме истината.“


Випуск 2022 на Американския университет поема напред с „амбиция, устойчивост и съпричастие“

От 218 завършили бакалаври през 2022 г. 72% са граждани на България, а останалите са от Албания, Украйна, Казахстан, Монголия, Русия, Италия, Гърция, САЩ и др. На церемонията своите дипломи получиха 23 магистри, завършили престижната магистърска програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ.

Най-много са завършващите „Бизнес администрация“ (37%). Следват „Журналистика и масови комуникации“ (15%), „Политически науки и международни отношения“ (13%) и „Компютърни науки“ (10%). Значителен дял от абсолвентите (63%) получават две специалности. АУБ е единствената образователна институция в региона, която дава тази възможност благодарение на системата liberal arts. При нея целта е младите хора да разгърнат максимално своя потенциал. АУБ заема първите места в ключови специалности според официалния рейтинг на университетите на Министерството на образованието и науката от създаването му досега.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...