246 бакалаври и 28 магистри се дипломират тази година от Американския университет

Княгиня Мария Луиза Българска получи специално признание от Борда на университета.

246 бакалаври от 22 държави получиха своите дипломи днес на 29-тата Церемония по дипломиране на Американския университет в България (АУБ), която се състоя в кампуса на университета в Благоевград. Отличниците на випуска тази година са две млади дами от България, всяка постигнала успех от 4.00 (по четирибалната система): Стефани Душилова и Николета Стефанова. Носител на президентския медал е Велияна Георгиева.

По традиция на церемонията своите дипломи получиха и 28 магистри, завършили престижната магистърска програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ в София, която тази година отбелязва своя 20-годишен юбилей. За своите изключителни резултати и отлични постижения бяха отличени магистрите Дина Джебали от Сирия и българинът Христо Кюркчиев.

Церемонията бе открита от президента на АУБ д-р Дейвид Еванс, който се обърна към абсолвентите със следните думи: „За тези от вас, които завършват днес, това е дългоочакван момент, кулминация на безброй часове усилена работа. Получаването на академична степен е важен момент в живота на всеки човек. Всеки един от вас, абсолвентите на АУБ, е пример за успеха на усилията, които полагаме като университет.

Знаем, че сте добре подготвени да навлезете в следващата фаза от живота си и ви изпращаме днес с чувство на гордост и очакваме с нетърпение успехите и постиженията, които сме сигурни, че ще постигнете през следващите години. Вярваме, че вие сте бъдещите лидери, които ще помогнат за развитието на тази страна, на този регион и на 22-те държави, от които идвате. Знам, че имате големи очаквания за бъдещето си. Тези очаквания са заслужени. Предизвиквам ви да изпълните личните си цели и да положите съзнателни усилия да дадете своя принос към обществото. Независимо как измервате личния успех, успехът се печели, а не се дава. Вървете напред със смелост и увереност!“

По време на церемонията, Н.Ц.В Княгиня Мария-Луиза Българска получи специално признание по повод пенсионирането ѝ от Настоятелството на АУБ. Княгиня Мария Луиза е дългогодишен приятел и съмишленик на университета, била е член на Настоятелството на АУБ общо шест мандата, от май 1999 г. до октомври 2009 г. и отново от май 2017 г. до днес, носител е на най-високата награда на университета - доктор Honoris Causa. Нейната подкрепа за университета бе отбелязана с две специални нови инициативи.

Като искрен жест на благодарност от Борда към Княгинята, бе създадена нова награда за почетни настоятели на името на Княгиня Мария-Луиза Българска. Отличието ще се връчва на пенсионирани членове на Борда, които са подкрепяли университета през годините с отдаденост и жар. Бордът на АУБ единодушно гласува първият носител на отличието да е именно Княгиня Мария-Луиза Българска.

В чест на Княгинята, Бордът на университета създаде и фонд за Стипендия за морална смелост. Тази стипендия ежегодно ще отличава първокурсници, които са се опитали да постъпват правилно в лицето на истински личен риск. Целта на Стипендията за морална смелост е да вдъхнови студентите да пазят почтеността и ценностите, въпреки предизвикателствата на времето, в което живеем.

246 бакалаври и 28 магистри се дипломират тази година от Американския университет

Почетен оратор на церемонията бе Манол Пейков, който получи и Наградата на Н.Ц.В Княгиня Мария-Луиза Българска за Гражданско лидерство и промяна, която отличава възпитаници на АУБ за усилията им да допринасят за положителна промяна в обществото, на местно или глобално ниво. Манол Пейков завършва бакалавърската програма на АУБ през 1995 г. и магистратурата за ръководни кадри (EMBA) на университета през 2008 г. Ръководи "Жанет 45", едно от водещите български издателства. От 2009 г. насам организира повече от 40 турнета из България с писатели от цял свят.

След началото на войната в Украйна Манол започва да събира дарения за украинската кауза чрез личния си профил във Facebook. До момента той е събрал над 1,5 млн. лева, както и още 1,5 млн. лева за пострадалите от силното земетресение в Турция и Северна Сирия. Преди дни Манол Пейков получи наградата „Мъж на годината 2023“. Той разказа на абсолвентите за своя път в АУБ и за годините след това, като отбеляза: „Това, което прави АУБ специално място е, че предлага на студентите (по съвсем непретенциозен начин) възможността да обитават различни светове, различни тела и най-вече различни умове.

И може би, дори най-важното е, че вместо просто да проповядва свобода, университетът учи как да прилагаме свободата. Или както Аристотел е казал, „Образоването на ума, без да се образова сърцето, не е никакво образование“. Гледайки назад, аз наистина вярвам, че по повече от един начин този последен тип образование може би е основното умение, на което ни учи АУБ, защото доброто образование всъщност не се получава в аудиториите. То е като осмозата – прониква в клетките.“

Приветствия към завършващите студенти отправиха и кметът на Благоевград, Илко Стоянов, както и Н.П. посланикът на САЩ в България, Кенет Мертен. От името на абсолвентите реч произнесе Кристиян Петров.

Вижте още: