Американският университет провежда международна академия, посветена на демократичните процеси в България

Събитието се организира от новия Център за информация, демокрация и гражданска активност към АУБ в сътрудничество с университета „Джорджтаун“.

От 11 до 18 юни Американският университет в България (АУБ) е домакин на международната лятна академия Bulgaria Exchange: Politics in a Democracy Under Stress (България на фокус: как се прави политика в демокрация под напрежение). Уникалният за нашата страна форум се организира от Центъра за информация, демокрация и гражданска активност към АУБ в сътрудничество с Магистърската програма за демокрация и управление към университета „Джорджтаун“.

Участниците ще присъстват на дискусии и семинари, водени от изтъкнати учени, политически анализатори, журналисти, представители на гражданското общество и лидери от публичния и частния сектор от България. Те ще направят преглед на най-важните тенденции в демократичното развитие на България през последните 30 години, както и на основните предизвикателства, пред които е изправена младата българска демокрация. Ще бъдат предложени решения на проблемите въз основа на поуките, извлечени от демократичния напредък на страната.

„Стремежът ни е да свържем международните участници с представители на академичните среди, гражданското общество и публичния и частния сектор в България, като така се надяваме да повишим осведомеността за някои от ключовите предизвикателства пред младите демокрации в Източна Европа чрез казуса на България в Балканския регион“, посочва Тихомира Дончева, директор на Центъра за информация, демокрация и гражданска активност към АУБ . „Поставяме си за цел да насърчим диалога и да подпомогнем едно по-добро разбиране за заплахите и предизвикателствата пред българската демокрация, като в същото време насочим вниманието към усилията за осигуряване на устойчивост на демократичния процес“, допълва тя.

Основните теми по дни включват политическата система в България, върховенството на закона, свободата на словото и ролята на медиите в борбата с дезинформацията, състоянието и перспективите за развитие на гражданското общество. В първия ден на академията ще се проведе игра за създаване на правителство в унисон с актуалните въпроси на българската политическа сцена. В последните дни на форума участниците ще посетят София за среща с предприемачи. Предвидена е още среща със служебния министър на правосъдието Крум Зарков, както и тур на комунистическото наследство в София.

Важен принос за провеждането на уникалния формат има д-р Елтън Шкендай, който притежава бакалавърска степен по политически науки от Американския университет в България. Той е директор на магистърската програмата „Демокрация и управление“ и асистент-преподавател в Департамента по публично управление в Джорджтаунския университет. Академичните интереси на д-р Шкендай са свързани с демократизацията, мобилизирането на гражданското общество, реформата на сектора за сигурност, правните трансфери и антикорупционните политики в Западните Балкани. Публикува в престижни списания като Global Governance, Problems of Postcommunism и Journal of Intervention and Statebuilding. Извън академичните си занимания д-р Шкендай работи по проекти с ООН, Института за мир на САЩ, Хагския апел за мир, Уестминстърската фондация за демокрация и института „Отворено общество“.

От американска страна в международната академия в АУБ ще се включат още преподаватели и студенти от магистърската програма „Демокрация и управление“ към Джорджтаун, както и представители на университетите Принстън и „Уошингтън енд Лий“.

Пълната програма на събитието можете да разгледате тук.

Идеята на АУБ е с това първо издание на международната академия да се даде старт на летни програми, коите се фокусират върху проблемите на млади демокрации от Балканския полуостров. Бъдещите събития ще са от специален интерес за чуждестранни дипломати и държавни служители; практици от гражданското общество; изследователи, анализатори и журналисти; преподаватели, учени и студенти с интерес към политическите процеси в региона.

Вижте още: