Буквите на България – азбука на Европа

Международното триенале на сценичния плакат – София отбелязва 24 май с изложби, посветени на българската азбука в цял свят

По случай 24 май – един от най-светлите български празници – Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, Международното триенале на сценичния плакат – София, представя изложби в Италия, Унгария, Южна Корея, Турция и България.

Международната плакатна акция “Буквите на България – Азбука на Европа” обединява усилията на 30 художника от 20 страни за създаване на колекция от постери, посветени на България и нейната култура през темата за уникалността и универсалността на българската азбука – една от трите писмености на Европа.

Колекцията се състои от 30 плаката, колкото са буквите на българската азбука. Всеки художник е автор на един плакат – буква, определена чрез жребий. Акцията на Международното триенале на сценичния плакат – София, е първи опит за активиране на широк кръг изявени артисти от цял свят за създаване на цялостна съвременна художествена визия, популяризираща българската култура, използвайки една от нейните емблеми – буквите. 30-те плаката са мащабна визуализация на идеята за създаване на положителен образ на страната ни у нас и по света. Съставът на авторите е обещаваща заявка за подобаващо присъствие в различни публични пространства и галерии, както и вълнуваща възможност за бъдещи срещи с най-разнообразна публика.

Буквите на България – азбука на Европа


КЪДЕ:

• Ладисполи, Италия

Със специално тържество ще бъде отбелязан Деня на българската просвета и култура в училище „Абагар“, което се намира в град Ладисполи, непосредствено до италианската столица. Акцент в празника е експонираната върху оградата на училището изложбата международна плакатна акция Буквите на България – Азбука на Европа. Един от най-успешните проекти на Треналето е гостувал в повече от 35 града по цялата планета, но за пръв път е представен върху ограда на българско училище извън страната.

• Дегу, Южна Корея

Стана традиция в чест на 24 май, Н. Пр. Петко Драганов да открива изложби в различни градове на Южна Корея. След внушителните прояви в Сеул (2020) и в Градската бибилотека на най-големия пристанищен град Бусан (2022), тази година гостува в град Дегу. Събитието е част от дългосрочен българо-корейски проект, който акцентира върху силата и значението на буквите, които както у нас, така и в Южна Корея са почетени със специален празник. Плакатната изложба Хангъл и кирилица, организирана от Триеналето през 2020 в столичната галерия „Сан Стефано“ беше първата демонстрация на съвременен южнокорейски графичен дизайн в България.

• Будапеща, Унгария

От края на миналата година, върху великолепната ограда на българското посолство в Будапеща по инициатива на Н. Пр. Посланик Христо Полендаков, са представяни различни комбинации, създадени от плакатите-букви, включени в акцията Буквите на България – Азбука на Европа. Така в сърцето на града периодично се появяват изложбите-послания Успех България, Добруване, Пробуждане...

• Анкара, Турция

По инициатива на Посолството на България в Анкара, изложбата гостува и в Турция.

Буквите на България – Азбука на Европа е първата изложба в новооткрития пресклуб на БТА и ще бъде последвана от художествени намеси в други пространства.

В това празнично шествие на българската култура, безценна е подкрепата на домакините и дипломатическите мисии в съответните страни, а в ролята на символични „водещи“ влизат плакатистите от държавите-домакини, които участват със свой плакат в акцията.

• Художествената Галерия „Илия Бешков“, Плевен

Това е първото публично пространство, което обедини и показва двете плакатни серии на Триеналето, посветени на буквите: пълната версия на колекцията От А до Z и Я – съвместно начинание с най-прочутото студио за графичен дизайн Пентаграм и Буквите на България – Азбука на Европа.

Изложбите са част от едногодишната програма „Плакатът – проекции и перспективи“, реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Допълнителна информация: https://poster.triennial.orbitel.bg/, https://triennial.orbitel.bg/exhibitions/LETTERSofBULGARIA/COVER-LETTERS.html

Вижте още: