Начало на инициативата #beatEwaste поставя Българската мрежа на Глобалния договор на ООНМежду 15 септември и 15 октомври служители на присъединилите се компании участват в първата акция по събиране на непотребни електрически или електронни уреди в офиса

Намаляване замърсяването на околната среда е сред централните теми през последните години както в глобален, така и в национален мащаб. Високите нива на потребление на електроуреди и устройва, в съчетание с ниските нива на рециклиране причиняват сериозна вреда на природата. Статистиката сочи, че годишно в света се изхвърлят повече от 50 милиона тона техника, а само 12,5% се рециклира правилно. Този проблем стана причина през 2020 г. Българската мрежа на Глобалния договор на ООН да постави акцент върху отговорното рециклиране на електронни отпадъци като част от колективната програма „Отговорният избор“. С инициативата #beatEwaste Мрежата цели да реализира вътрешна кампания за служителите на отговорните компании за интелигентно рециклиране на e-отпадъци.

Партньори на инициативата са „Екологика“ (национален лидер в рециклиране на електрическо и електронно оборудване) и БАИТ (Българска асоциация по информационни технологии). Сред компаниите, които вече провеждат своите акции по правилно събиране на е-отпадъци се нареждат „Cetin България“, „Нестле България“ АД, „Овергаз“, „Софарма“, „Теленор България“ ЕАД, „ТехноЛогика“ ЕАД“, ,,Филип Морис България” ЕООД, „Фесто Производство“ ЕООД, „Хаос Груп“ и „Юнимастърс Лоджистикс“. Техните служители ще могат да се освободят от непотребни уреди в офисите на своите работодатели без струпване на хора. Изхвърлени, извозени и преработени по правилния начин, малките електроуреди ще бъдат съживени или материалите, от които са направени, ще влязат в повторна употреба на друго производство.

В края на кампанията #beatEwaste партньорите от „Екологика“ ще извозят и обработят отпадъка, а с генерираната от това стойност ще бъде подкрепена обща екологична кауза. Инициативата все още е отворена за включване на други компании – както членове на Мрежата, така и външни организации, и университети.

Можете да заявите участие на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. От Мрежата ще се свържем с Вас с детайли за провеждането на инициативата.

Информация за мащабите на проблема със замърсянето, може да откриете на сайта на „Екологика“, а на този линк – да се запознаете с кръговия икономически модел, в интервю с Даниел Костов – основател на водещата българска  организация за извозване и рециклиране на техника.

Ако сме Ви заинтригували, все още може да се включите с Вашата компания. Вижте как: тук

За Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

БМГД е сдружение на компании и неправителствени организации, която функционира като част от глобалната мрежа. Тя е официално обявена на 6 май 2011 г. от Н. Пр. Бан Ки-Мун, генерален секретар на ООН.

БМГД обединява отговорните компании и организации, които следват 10те принципа на ООН и работят за постигане на устойчиво развитие на бизнеса и обществото чрез колективни проекти с обществена значимост.

За #beatEwaste и „Отговорният избор“ I описание на инициативата I boilerplate

#beatEwaste е инициатива за събиране и отговорно рециклиране на електронни отпадъци на Българската Мрежа на Глобалния Договор на ООН в партньорство с Екологика и БАИТ. Тя предвижда лесен, интересен и удобен механизъм за ангажиране на служителите и улесняването им за отговорно предаване на стари и неработещи електронни и електрически устройства за рециклиране. Инициативата е част от дългогодишния проект „Отговорният избор“, който цели да покаже на потребителите, че със своите постъпки и покупки те имат силата да променят производствени практики, да управляват „модата”, налагана от рекламодателите, и да възпитават култура на анти-консумеризъм у себе си и младите хора.

Между 15 септември и 15 октомври 2020 се предвиждат акции по събиране на е-отпадъци в компаниите без струпване на хора и без рискове за тях. Партньорите от „Екологика“ ще извозят и обработят отпадъка, а генерираната от това стойност ще ни позволи да подкрепим споделена  екологична кауза. Инициативата е отворена за както за членове на Мрежата, така и за външни компании, университети и организации.

Вижте още: