БАИТМожете да се включите в надпреварата за Young digital talent и Innovative App developer

Само един месец остава до крайния срок за участие във видео конкурса на инициативата eSkills for Jobs за 2016г., който е отворен за всички европейци.

Всички, които имат добра дигитална грамотност и желание да покажат познания в ИТ сферата, могат да се включат в една от двете или и в двете категории - Young digital talent и Innovative App developer в срок до 31 юли.

Всеки българин на възраст между 16 и 30 години има реален шанс да бъде победител в категорията Young digital talent. В нея до момента са подадени само около 30 проекта с видео игри, предимно от Испания и Португалия. За да се включите, трябва да създадете своя игра, като използвате програмния език Scratch, да публикувате видеото в своя Youtube канал и да попълните регистрационната форма.

Първоначалният подбор ще се основава на броя на харесванията в хранилището на Scratch и уменията за компютърно мислене, демонстрирани в създаването на видео играта. Одобрените кандидатури ще бъдат поместени в официалния YouTube канал на eSkills for Jobs, където отново ще събират харесвания и споделяния.

Победителят в категорията ще получи възможността да посети националния Cisco център в своята държава, а подгласникът му – таблет. Наградите ще им бъдат връчени на церемония по време на #eSkills конференцията на 17 октомври в Словакия.

Разходите по пътуването и нощувките ще са за сметка на инициативата eSkills for Jobs. 

Изключително привлекателна награда предоставя категорията Innovative App developer, която е насочена към всички на възраст между 18 и 35 години с интереси в програмирането и разработването на мобилни приложения.

Най-добрият проект ще получи стипендия в размер на 12 500 евро за тримесечно обучение по програмиране в The App Academy в Амстердам, Холандия. Курсът ще се провежда в работно време в периода януари-март 2017г.

От кандидатите се очаква да имат основни познания по програмиране, креативно мислене и предприемачески умения и да създадат прототип на идеята си. Имате свободата да демонстрирате прототипа си както желаете – можете да скицирате, рисувате, програмирате, да направите видеозапис или да използвате програма за графичен дизайн, като не забравите да опишете концепцията си. След това публикувайте проекта на своя сайт или блог, или го изпратете чрез сайта Wetransfer.

Проектите ще бъдат оценявани от разработчици на приложения, като и в тази категория ще бъдат излъчени победител и подгласник, като вторият класиран ще получи таблет.

Конкурсът на eSkills for Jobs e традиционна част от инициативата в последните 2 години.

„България винаги е била активна в #eSkills конкурса – и през 2014г., и през 2015г. български младежи бяха отличени сред участниците с най-добрите проекти. Надяваме се и тази година да продължим традицията. Към момента нямаме подадени кандидатури от България и вярваме, че в следващия месец талантливите млади българи ще се активизират“, каза Весела Калъчева изпълнителен директор на БАИТ и национален координатор на инициативата eSkills for Jobs.

Кампанията има за цел да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на техните умения при използването на информационните и комуникационни технологии, необходими за намирането на работа и включва поредица от инициативи и курсове за квалификация и придобиване на умения.

Инициативата е част от усилията на Европейската комисия за адаптиране на европейската икономика към новата цифрова реалност. Проектът обединява над 210 частни ИТ компании, неправителствени организации и държавни институции и се реализира едновременно в 24 държави на ЕС, сред които и България.

На национално ниво инициативата обединява 11 eSkills посланици от държавните институции и бизнеса, както и над 50 стейкхолдъри. Подробности за кампанията, която в България се реализира от БАИТ, можете да намерите тук – освен актуална информация за различни инициативи и състезания, платформата предлага и специална секция за обучения в сферата на ИКТ, както и информация за актуални свободни работни места в ИКТ индустрията.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...