Кои са най-токсичните слънцезащитни продукти

Австралийската администрация за терапевтични стоки (TGA) официално обяви, че изтегля от пазара дузина слънцезащитни продукти на известни марки, тъй като в тях е установено наличие на бензен (benzene). Някои от марките са Nivea, Bondi Sands, Sun Bum - все неща, които се употребяват масово.

Същата новина обиколи Европа и Америка, и дори беше публикувана в някои от централните медии. Guardian например писа, че през 2021 “независима лаборатория е открила следи от бензен в стотици популярни продукти за лична грижа и хигиена“, в резултат на което производителите доброволно са ги изтеглили от пазара. Цялата тази работа обаче се радва на изключителна обществена тишина, а марките се споменават мимоходом.

Въпросната лаборатория - Valisure - излезе с резултатите си в средата на миналата година и инициира петиция към различни държавни регулатори, имаща за цел да спре предлагането на токсичните продукти. Също тогава - март 2021 - тази лаборатория предупреди, че е открила бензен и в няколко продукта за дезинфекция на ръце, които е събрала от широката публика и е тествала безплатно.

Любопитен факт: през 2020 редица държавни регулаторни органи снижиха изискванията си за химикали в продуктите, за да отговорят на производствената спешност по време на пландемията. По въпроса за безопасността на дезинфектантите също излезе обезпокояваща информация, която обаче не се радваше на широка разгласа.Но всеки, който се интересува, може да немери повече подробности при сериозно търсене.

Освен в слънцезащитните продукти, бензен е открит и в следните случайно тествани продукти: дезодоранти; шампоани; сухи шампоани; балсами; средства против изпотяване; спрейове за тяло; противогъбични препарати. Лабораторията Valisure е тествала 662 произволни продукта и е открила бензен в 180 от тях, което означава руска рулетка с 27% успеваемост. Шепа от засегнатите производители са: Procter & Gamble, Bayer, CVS, Johnson & Johnson, а някои от продуктите: Brut, Sure, Pantene, Herbal Essences, Old Spice, Secret, Tinactin, Lotrimin, Coppertone, Neutrogena and Aveeno. Кои са останалите ще разберем или никога, или след 20 години в документален филм по Нетфликс.

Всички организации, натоварени уж с опазването на общественото здраве (като американската CDC, световната WHO, европейската ЕЕА и пр.), са категорични, че бензенът е канцероген, който несъмнено представлява риск за човешкото здраве. В документите на тези агенции и институции е записано, че “вдишването, абсорбирането чрез кожата, поглъщането и контакта чрез лигавици” са начините, по които бензенът попада в човешкото тяло и причинява тежки заболявания, вкл. левкемия, имунни проблеми, ендокринни разстройства, рак и т.н. Няма допустими количества.

Бензенът е официално забранен за употреба в храни, козметика и лекарства от най-малко 40 години и всички компании се кълнат, че той не присъства сред съставките, което поражда мистерията как така хем никой не го слага в казана с шампоан, хем после го има в опаковката. От една страна държавните регулатори строго предупреждават, от друга страна частните производители послушно обещават, а накрая - потребителите получават токсични продукти от глава до пети.

При по-детайлен прочит се оказва, че макар и забранен като ингредиент, бензенът все пак е позволен в производствения процес и дори е сред 20-те най-използвани химически суровини. Докато отговорните за здравето ни организации все още “наблюдават” загадъчната афера, учените теоретизират, че бензенът се появява в продуктите при реакция на други [позволени] съставки, като например benzoyl peroxide, който при висока температура се разгражда до бензен.

През 2021 Международната инициатива за коралови рифове заяви, че замърсяването със слънцезащитни продукти унищожава рифовете и дивата природа и забрани употребата им на няколко места, начело с 500-те малки острова на архипелага Палау. В Хаваите също от миналата година са забранени кремове с oxybenzone, octinoxate и octoerylene, и в момента се допълва списъка с химикали. Подобни забрани има в Аруба, Вирджинските острови, на места в Мексико и Флорида, и др.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...