Уелс поема курс към атомната енергия

Депутати от Комитета към Камарата на общините по въпросите на Уелс приветстват правителствените амбиции относно атомната енергия, но призоваха за действия по проекта АЕЦ „Уилфа“. Комисията посочва в доклад, че липсват конкретни ангажименти за бъдещето на атомната енергия, особено за АЕЦ „Уилфа“ в Ангълси.

Амбициите на британското правителство са през 2050 г. една четвърт от енергията в страната да идва от АЕЦ. Според комисията нов атомен проект в Уилфа „ще обърне играта в полза на икономиката на Северен Уелс“.


„Ограниченията на финансовия модел“ и неуспехът на проекта на „Хитачи“ за АЕЦ „Уилфа“ през 2019 г. забавиха развитието на атомната енергетика в Уелс. Схемата „договор за разлика“, която бе предложена преди, може да бъде заменен от модела на регулаторната база на активите, който може да намали разходите за проекта, твърдят от комитета.

 

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...