Фон дер Лайен обяви още 18 млрд. евро финансиране за устойчиви политики в рамките на Global Gateway

Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка обявиха официално допълнителни 18 милиарда евро финансиране в рамките на Global Gateway – европейска инвестиционна стратегия насочена към партньорски страни от целия свят.

Целта е да се насърчат инвестициите в приоритетните области, свързани с климата, чистата енергия и свързаността. Проектът ще следва да спомогне за преодоляване на недостига на глобалното финансиране на климата и да подкрепи превенцията, адаптирането и смекчаването на последиците от климатичните промени.

В изказването си от срещата на върха Global Citizen NOW в Ню Йорк председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен заяви: „Европа вече е най-големият източник на финансиране за борбата с изменението на климата в световен мащаб и на официална помощ за развитие. Необходимо е обаче да се положат повече усилия за преодоляване на недостига на финансиране в областта на климата и всички трябва да се включат.

Именно това е целта на инвестиционната ни стратегия Global Gateway. Global Gateway инвестира в проектите, от които се нуждаят нашите партньори — от предотвратяване на рискове от природни бедствия до чиста транспортна и енергийна инфраструктура. Това финансиране в размер на 18 милиарда евро ще подпомогне започването в бързи срокове на още повече такива проекти. Global Gateway ще спомогне за напредъка на климатичния преход по света, като подобри живота на хората и направи нашите партньори по-устойчиви.“

Председателят на Комисията не уточни към кои страни или проекти ще отидат тези ресурси, освен че те ще включват „региони на света, които най-много се нуждаят от трансформация“ и ще покриват нужди като предотвратяване на природни рискове, енергийна инфраструктура и по-малко замърсяващ транспорт. Това обаче е важен въпрос, тъй като тези средства идват от бюджета на Европейския съюз. Комисията ще предостави гаранция от бюджета на Съюза в подкрепа на отпускането на заем от

ЕИБ на Global Gateway в размер на 8,3 милиарда евро.

В допълнение EIB Global ще предостави още 1,5 милиарда евро в подкрепа на отпускането на заеми от ЕИБ в размер на 10 милиарда евро. Така Европейската комисия и ЕИБ ще осигурят съвместното финансиране в размер на 18 милиарда евро за проекти, насочени към подкрепа на екологичния, цифровия и справедливия преход в световен мащаб.

ЕС и неговите държави членки продължават да бъдат водещият „световен донор“ в тази сфера, като през 2022 г. са предоставили 43% от официалната помощ за развитие в световен мащаб. Колективната ОПР се е увеличила, достигайки 92,8 милиарда евро през 2022 г. спрямо 71,6 милиарда евро през 2021 г.

Стратегията Global Gateway е предложение на ЕС към държавите партньори в подкрепа на тяхната ангажираност по отношение на изменението на климата и устойчивото им развитие. По този начин ще се подкрепи глобалното икономическо възстановяване, което е съпътствано и с цифровия преход извън ЕС.

В глобален план Global Gateway има за цел да мобилизира над 300 милиарда евро инвестиции в периода 2021-2027 г. чрез комбинация от безвъзмездни средства, заеми при преференциални условия и гаранции за намаляване на риска за инвестиции от частния сектор. EIB Global, звеното за развитие на Европейската инвестиционна банка, ще осигури поне 100 милиарда евро за тази цел. Финансирането от Европейската инвестиционна банка вече е мобилизирало 31 милиарда евро.

Вижте още: