Все повече устройства с изкуствен интелект и все повече скептицизъм към него

Големите имена в технологичните среди вече се надпреварват да внедряват изкуствен интелект не само в софтуерни апликации, а и във всякакви хардуерни устройства. И тъй като AI технологиите навлязоха в масовия пазар съвсем скоро, по всичко личи, че тази надпревара няма как да е провокирана от неизмерно голямо потребителско търсене, а по-скоро е резултат от желание за иновативност и навигиране в тази нова посока.

Logitech например, обяви своята нова мишка миналата седмица. Най-отличителната характеристика на Logitech Signature AI Edition M750 е бутон, разположен южно от колелцето за скролване. Този бутон е предварително програмиран да стартира ChatGPT prompt builder, който Logitech наскоро добави към своето приложение за конфигуриране на периферни устройства Options+.


Освен това M750 изглежда точно като Logitech Signature M650 (която излезе през януари 2022 г.). Разликата е, че бутонът за напред на новата мишка (от лявата ѝ страна) е предварително програмиран да стартира Windows или macOS диктовка, а бутонът за връщане назад отваря ChatGPT в рамките на Options+.

M750 наистина не е същата мишка като M650. Има допълнителен бутон, който е предварително програмиран да задейства Logi AI Prompt Builder, след като потребителят инсталира приложението Logi Options+. Без Options+ бутонът DPI превключва между 1000 и 1600 DPI.

M750 повдига въпроса колко компютърни входни устройства трябва да бъдат оборудвани с някаква шумна генеративна функция, свързана с AI. Много по-голямото разкритие от Logitech миналата седмица не беше периферно устройство, а допълнение към приложението Options+. Когато натиснете бутон, който стартира конструктора на подкана към команда, въз основа на потребителските нужди.

Стиснете слушалките си, за да говорите с ChatGPT

Подобно на Logitech, компанията Nothing се опитва да даде на своите клиенти бърз достъп до ChatGPT. В този случай достъпът се осъществява чрез прищипване на устройството. Този месец Nothing обяви, че интегрира слушалки Nothing и Nothing OS с ChatGPT, за да предложи на потребителите незабавен достъп до знания директно от устройствата, които те използват най-много – слушалки и смартфони. Функцията изисква най-новата операционна система и потребителите да имат телефон Nothing с инсталиран ChatGPT. Жестовете на ChatGPT работят с Nothing's Phone (2) и Nothing Ear и Nothing Ear (a), но организацията планира да се разшири до други телефони чрез софтуерни актуализации. Компанията казва, че ще вгради „входни точки на системно ниво“ в ChatGPT, като споделяне на екранни снимки и „Nothing-styled widgets“ в операционните системи за смартфони си.

Бутонът Copilot на Microsoft

По-рано тази година Microsoft добави нов клавиш към Windows клавиатурите за първи път от 1994 г. насам. Бутонът се оказа за стартиране на асистентът Copilot, който всъщност не работи по иновативен начин.

Необходимостта от такъв бутон за компютри с Windows е съмнителна, особено като се има предвид, че Copilot все още е в бета версия и светът все още определя най-добрите ползи от използването на генеративен AI.

Той ще бъде изискване за сертифицирането „AI PC“ (компютър с изкуствен интелект), което Microsoft и Intel планират. Ако компютърът не е снабден с бутон, предназначен за стартиране на собствения чатбот на Microsoft, може ли той все още да изпълнява работни задачи с AI? Отговорът е: да, разбира се. Клавишът няма нищо общо с техническите възможности на компютъра, свързани с ИИ.

На този етап всъщност не знаем каква ще бъде разликата между „компютър с изкуствен интелект“ и компютър без изкуствен интелект. Възможно е сертифицирането, което също ще изисква интегриран модул за невронна обработка (NPU), да означава системи, които могат да изпълняват версия на Copilot локално.

Докато всичко това е подредено, бутонът Copilot ще бъде готов и ще присъства, изглеждайки по-скоро като маркетингова тактика, отколкото начин да се гарантира, че персоналните компютри са от полза за сериозни потребители на AI.

В този смисъл AI вероятно ще продължи да става все по-голяма част от маркетинговите точки на технологичните джаджи, особено при устройства, насочени към тези, които искат да притежават най-новото и най-доброто, но имат различни разбирания за това какво може да направи AI и значението му за тях.
„Нови“ гейминг изживявания

В света на игрите MSI обяви тази година монитор с вграден NPU и възможност за бързо показване на играчите на популярни игри, когато пристига „враг“ извън тяхното зрително поле. Компанията планира да пусне приложение, което позволява на потребителите да тренират монитора с всяка игра (не е ясно къде мониторът ще съхранява данни за обучение). Но някои биха могли да си помислят, че тази функция е в областта на измамата, особено след като обработката на AI на устройството и генерирането на изображения означава, че стандартните методи против измама не биха я открили.

Друг пример са неясните твърдения на AI Shark. Тази година тя обяви технология, която марките могат да лицензират, за да направят „AI клавиатура“, „AI мишка“, „AI контролер за игри“ или „AI слушалки“. Продуктите твърдят, че използват някои неуточнени AI технологии, за да научат игрови модели и да ги коригират съответно. Клавиатурата и игровият контролер изглежда могат да предложат най-вече свързване на клавиши (вероятно чрез някакъв софтуер) въз основа на това как собственикът използва периферните устройства.

Потребителите логично започват да се съмняват доколко представените като интелигентни джаджи и устройства са наистина такива. Този етап обаче ще премине, като начинът това да се случи най-естествено, е свързан именно със заливането на пазара с всякакви подобни продукти, чиято бъдеща реализация да е измерител за тяхната стойност. Очакванията са големите имена в индустрията да покажат истински иновации в момент, в който потребителите определено не остават без избор.

Вижте още: