24 години конкурс по програмиране CodeIT

Борис Михов е победителят в 24. сезон на международния конкурс по програмиране CodeIT, организиран от Мусала Софт, част от Qinshift. На официална церемония с почетното присъствие на Президента на Република България Румен Радев бяха отличени най-изявените таланти, достигнали финала на тазгодишното издание на състезанието.

„Програмирането и информатиката се наложиха като универсален език, който обединява любознателни и ангажирани към бъдещето на света хора. Затова страната ни трябва да насърчава стремежа на програмистите ни, които допринасят за подобряването на различни сфери от живота. С отговорност и удоволствие президентската институция се включва във Ваша подкрепа, за да заявим, че имаме нужда Вашият устрем да продължава“ - сподели в обръщението си към гостите Президентът на Република България Румен Радев, под чийто патронаж се провежда конкурсът.

Тази година в CodeIT знания премериха таланти от 34 населени места в 5 държави - България, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия, 20 от тях се намират в България. Това е доказателство за устойчивите традиции на страната в информатиката. Любопитен факт е, че тази година за пръв път в историята на състезанието знание премериха баща и син от България. А от дълги години редом до учениците си се състезава учител от Сомбор, Сърбия - Душко Обрадович.

"Успешен живот е да отгледаш щастливо дете и да сътвориш добри дела, които да оставят своя позитивен отпечатък и след теб. CodeIT e едно такова дело. Благодаря на всички замесени през почти четвъртвековната история на общността CodeIT." - сподели Елена Маринова, съосновател на Мусала Софт и член на Консултативния съвет на Qinshift.

„Мусала Софт, в основите на успеха на Qinshift, непрекъснато демонстрира забележителни бизнес постижения и силна ангажираност към развитието на ИТ общността в България и извън нея. Връчваме наградите на CodeIT с огромна гордост и ясния ангажимент да запазим наследството, което ни е довело до тук. Обръщам се към всички наши финалисти - вашата всеотдайност и усилена работа ви доведоха до този момент. Поздравления за постиженията ви! С вълнение очакваме да видим как ще продължите да правите иновации и да разчупвате границите през следващите години. “- сподели Марина Домазетовска, Global Head of Communications в Qinshift

Олександър Кулков беше ИТ гуруто на сезон 2023/2024. С дългогодишния си опит като гросмайстор в CodeForces и главен организатор на състезателните лагер-школи в Осиек, Хърватия, той вдъхнови финалистите със специална лекция.

24 години конкурс по програмиране CodeIT


Финално Класиране CodeIT 2023/2024:

1. Борис Михов - София, България

2. Христо Христов - София, България

3. Благойче Павлески - Прилеп, Северна Македония

4. Ясен Пенчев - Габрово, България

5. Андрей Одри - Сомбор, Сърбия

6. Серкан Рашид - Шумен, България

7. Добромир Ангелов - Варна, България

8. Кирил Минков - Пловдив, България

9. Виктор Лучич - Сомбор, Сърбия

10. Явор Василев - Шумен, България

11. Михаил Михалев - Габрово, България

12. Душко Обрадович - Сомбор, Сърбия

Класиране младежи:

1. Денислав Манев - Габрово, България

2. Николай Христов - София, България

3. Никола Манолов - Хасково, България

4. Божан Иванов - Търговище, България

5. Николай Вълчанов - Шумен, България

На церемонията присъстваха академични и образователни партньори, спонсори, посланици, приятели на CodeIT. Мусала Софт изразява благодарността си към всички патрони, спонсори и приятели на конкурса, които за 24. година подкрепят участници от цял свят в един от най-старите конкурси по програмиране в света – CodeIT.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...