При огромен интерес на 8-ми март стартират безплатните курсове за дигитални умения за жени

Програмата „Women in Tech” е съвместен проект на Висшето училище по телекомуникации и пощи , Хуауей Технолоджис България и Министерство на труда и социалната политика
Проектът „Women in Tech”, за който застават университет-лидер у нас, технологичен гигант и държавата стартира на 8-ми март при изключителен интерес. За пръв път програмата ще бъде приложена в България с цел да даде възможност на безработни жени и тези, които търсят преквалификация, да придобият основни дигитални умения, които ще им отворят вратите към нови професионални възможности, реализация и преквалификация.

Местата за обучение през целия период на програмата бяха драстично увеличени и вместо предвидените 2 присъствени групи, стартират 4 групи. Само за 36-те часа период на регистрация в програмата „Women in Tech”, се регистрираха над 600 жени. Най-младата е на 18 годишна възраст, а най-възрастната – на 78 години. Поради наличието на доста желаещи дами от други населени места, се организира и пилотна онлайн група.

Вицепрезиденът Илияна Йотова , като един от посланиците на програмата, ще присъства на нейното начало на 8-ми март във Висшето училище по телекомуникации и пощи.
Университетът отваря широко вратите си , за да даде шанс за промяна в професионалния път на жените и възможност да разгърнат потенциала си, като ще осигури преподавателите за безплатните курсове. Те ще се провеждат в оборудвана от Хуауей Технолоджис класна стая.

На първо място голяма част от желаещите са работещи жени (безработните са не повече от 15%). Повечето от тях имат желание да повишат квалификацията си и се надяват, че дигиталните компетенции ще им дадат възможност за по-добри позиции и заплащане. Сред тях има помощник в адвокатска кантора, асистент в лаборатория по зъботехника, начален учител, работник в производството, помощник в счетоводна къща, контрольор в градски транспорт, личен асистент на човек с инвалидизация, държавен служител, професионален музикант, притежател на малък бизнес и др. Общото за всички е желанието за развитие и надежда за реализация и по-добро качество на живот.

Вижте още: