Бюджетът е фискално безотговорен

Актуализацията на бюджета е пълно мазало. Започна като мазало и става все по-голямо.

Няма невинни, абсолютно всички партии в парламента се държат фискално безотговорно, залагайки колосално увеличение на разходите, което ще застопори дефицита от над 3% от БВП като хроничен. Дори да няма рецесия, не виждам възможност да имаме балансиран бюджет в обозримо бъдеще.

То както разбрахме от изказванията на Асен Василев в пленарната зала, от ПП така или иначе не искат да балансират бюджета. Това било "фетиш" и причината българите да са бедни. Другата фраза на Василев за отношението на бившите управлящи ГЕРБ спрямо бедните всички я чуха. Тази демагогия на финансовия министър (вече в оставка) сега се връща с бясно отмъщение - опозицията, водена от ГЕРБ, залага още по-грандиозно надуване на разходите и съмнително в реалистичността си очакване за по-високи приходи.

Асен Василев вчера на комисия протестира, че било цинично опозицията първо да критикува ПП за това, че водели разхитителна фискална политика, а след това те да правят същото. Не го разбирам. Нали критиката му беше, че не им пукало за бедните? Еми ето, сега показват вече колко много им пука. И от толкова пукане за бедните накрая ще "изпукаме" фискално.

Да задържим дефицита на 3-4% от БВП в идните години все повече изглежда като оптимистичен вариант. Ако има рецесия догодина, както изглежда все по-вероятно, не ми се мисли как ще изглежда дефицитът и с колко ще скочи държавният дълг. Ясно е, че никой няма да тръгне да съкращава пенсии. Но може да тръгне да вдига данъци..

Вижте още: