Исторически шанс за България

В момента България изпуска исторически икономически шанс, (който се дава веднъж на милион години) да стане още по-значим износител на пшеница и ечемик в света, (общo изнeceнитe ĸoличecтвa oт двeтe ĸyлтypи зa пepиoдa oт нaчaлoтo нa юли 2021 г. дo 9 янyapи 2022 г. pacтaт cъoтвeтнo cъc 77.9 и 67.5% нa гoдишнa бaзa) и от между 8-мо и 11-то място да мине в топ 5! Топ 5 в света! Ние произвеждаме повече пшеница от Гърция, Хърватия и Португалия взети заедно!!! И сме най-големият доставчик на пшеница за Великобритания!Вместо да инвестираме в утрояване на добива в страната, да строим дори оранжерии на няколко етажа и да бъдем истинската чиста житница на Европа, която да помогне вследствие на това, че Украйна и Русия няма да могат да изнасят тези суровини в следващата година или повече, ние рискуваме да увредим и това производство, нанасяйки непоправими щети на зърнопроизводителите и собствените си вериги на доставка.

Предтекстът е протекционистки, въпреки че бюджетът ни не е такъв (а е ту социален, ту инвестиционен, че тазгодишната реколта ще е “радиационна”! и че трябва да си увеличим резерва!, който всъщност е пълен! “Планираното количество от 1.5 млн. тона пшеница ще бъде съхранявано в складовете на държавния резерв. Целта на покупката е да се гарантират нуждите на населението за година напред, посочи Петков” (Свободна Европа).

Вместо да се запасим с торове, чийто вериги на доставки и производство са сериозно нарушени!!!, ние се презапасяваме с пшеница!!! Вместо да утроим произодството в помощ на себе си и света, за пореден път България, ще се простреля сама.

Вижте още:

На 5 август 2022 г. Обединена българска банка (ОББ), част от белгийската финансова група KBC, и Националният гаранционен фонд (НГФ), част от групата на Българската...