Моделът на европейския икономически мотор се разпада пред очите ни

Затварят се заводи за стоманени компоненти, абтомобилни гуми, авоматични помпи, авточасти. 10% от химическите заводи в Германия планират перманенто да спрат производството.

BASF, най-големият европейски химически концерн, изнася произвоство за Китай. Дори субсидираните фото панели са в трудна ситуация. Да, спирането на евтиния руски газ, след като американската държава взриви Северен поток, е важен катализатор за срива.


Но истината е, че дисфункционалната германска политическа сцена отдавна е превзета от зелени сектанти.

Чрез тях беше приключена немската атмона енергетика, затворени въглищни централи и създадена зависимостта от руски газ. Нещо повече, блокиралото политическо ръководствто на страната не усети промените в геополитическите пластове и сляпо се хвръли в краткосрочни, контрапродуктивни мерки.

Внасяне на чужденци и пръскане на пари за войната в Украйна. И САЩ, и Китай са поели път на експанзия в производството и износа, за сметка на вноса. Двете супер сили ще смачкат експортно ориентирани икономики от Германия, ако те не успеят да си отвоюват свое място под слънцето.

Меркантилизмът се завръща с пълна сила. Континентът се превръща в музей-убежище за третия свят, докато политическото ръководство на ЕС и основните страни членки е напълно неспособно дори да мисли за излизане от тази ситуация. Паразити в ступор.

Нашите комсомолци, с техните зелени сделки и еврозони, са точно същите (понякога и буквално) като БКП в края на 80-те, в очакване на съветската перестройка.

Не че вярват на малоумието, но смучат мазнинката и играят. Особено новите-стари господари от mafiqta. Мутро-прогресивизъм пар екселанс.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...