Тръмп беше прав

Брюксел, Май 2017-та.

Среща на върха на НАТО.

Президентът Доналд Тръмп се кара на европейските лидери, че са изоставили всякаква отговорност за поддържането на въоръжените си сили.

От десетилетия европейските страни орязват бюджетите си и ги пренасочват към всевъзможни глупости. Единствено САЩ и няколко страни-членки на НАТО (като Гърция, Полша, Румъния) спазват уговорката да отделят поне 2% от БВП-то си за собствената си отбрана.Помните ли реакциите тогава? Помните ли как му се смяха? Можете да видите лидерите на Холандия, Белгия и други да му се подхилкват ехидно.

Либералните, световни медии направиха от това скандал. Родните либерали - уж най-големи атлантици, не спираха да сипят подигравки и атаки по негов адрес. Целокупният медиен конгломерат на Капитал, Свободна Европа, Дойче Веле и всички "евроатлантически" общественици тип Дайнов, Дичев, Смилов се скъсаха да плюят по Тръмп в продължение на 4 години.

Днес същите оплакват отбраната на Европа, гневно призовават за военна помощ към Украйна. Всичко, което Тръмп говореше се оказа правилно и изпреварило историята. Всичко, което уж интелигентната, ерудирана, космополитна, градска, напредничава част от обществата ни говореше се оказа лъжа, заблуда, утопия. "Връщането на историята" под формата на първата мащабна война на континента ни от десетилетия насам прати в кофата цялата либерална визия за бъдещето. Сега остава да пратим там и говорителите на тази визия.

Вижте още: