България има излишък от ток и недостиг на газ - трябва да се мисли
"Рискът от липса на достатъчно енергия за задоволяване на обществените нужди представлява най-големият краткосрочен системен риск в Европа, както икономически, така и политически.  Споразумението между страните-членки е от жизненоважно значение за Европейския съюз. Държавите от ЕС трябва да се ангажират да мобилизират наличните енергийни производители, активно да възпират търсенето на енергия, да не отклоняват трансграничните енергийни потоци и да компенсират най-уязвимите потребители.
За да предотвратят драстично неправилно разпределение на ресурси в енергийната система на ЕС, държавите трябва да се ангажират да не се намесват политически/регулаторно в трансграничните енергийни потоци, за да защитят местните потребители.

Правителствата трябва да разполагат с фискална свобода, за да подкрепят домакинствата, които нито могат да се адаптират лесно, нито могат да си позволят рязко нарастващи цени на енергията.  В противен случай ще има огромни социални и политически проблеми и макроикономически рискове."

Източник: Bruegel

Чакат ни тежки дни. България има излишък от електрическа енергия и недостиг на газ и петрол. 

Искрено се надявам, че правителството мисли стратегически как да се справи с това. 

П.П. Графиката показва какъв % от БВП държавите в ЕС дават за енергийни помощи. Гърция и Литва са първенци с над 3.5%, ние сме по средата с малко над 1.5%.

Вижте още:

• Застрахователният сегмент е разделен регионално според пазарите, на които Generali оперира• Уди Брадфорд (Woody Bradford) ще заеме позицията на...